Schimb de replici între Vlad Petreanu și Moise Guran. „Lunga listă a jurnaliștilor eșuați în politică”

FOTO: petreanu.ro
FOTO: petreanu.ro

Vlad Petreanu, coleg cu Moise Guran la Europa FM, până ieri, a comentat pe blogul său decizia celui din urmă de a intra în politică.

Petreanu scrie că lista jurnaliștilor care au intrat în politică este lungă, „dar pe mulți i-am uitat de tot”. Îi enumeră pe Teo Trandafir, Eugen Șerbănescu, Ilie Șerbănescu, Ionuț Popescu, Radu Mazăre, Robert Turcescu, Dan Diaconescu, Gabriela Firea și Cristina Țopescu.

„Drumurile celor mai mulți s-au închis mai devreme sau mai târziu – rău, ridicol, penal, anonim, mărunt, dezamăgitor. Câțiva, doar, încă mai supraviețuiesc, sub un potop zilnic de scuipați și înjurături – ah, unde sunt acum vremurile bune de-altădat’, când erau citiți, priviți, ascultați – respectați?”, scrie Vlad Petreanu, pe blogul său.

Despre intrarea lui Moise Guran în politică, Vlad Petreanu spune că este „o probă de curaj și o dovadă de onestitate față de public, pentru că meseria are limite de etică și deontologie pe care, dacă le depășești, treci în politică fie că vrei, fie că nu vrei”.

Jurnalistul de la Europa FM comentează și câteva expresii pe care le-a rostit Moise Guran atunci când și-a anunțat intrarea în politică.

„Când spune că „a comentat suficient de pe margine”, Moise cade în păcatul vanității jurnalistului care, intoxicat de propria lui faimă, începe să fie deranjat că subiecții lui nu fac cum le spune el că trebuie. Or jurnalistul nu comentează niciodată „de pe margine”, pentru că „marginea” aceasta este tocmai societatea, poporul. Jurnalistul este în slujba publicului, căruia are obligația deontologică de a-i oferi adevărul verificat, informațiile necesare pentru ca publicul să-și ia decizii în propriul interes. Iar dacă intră pe teren din poziția microbistului „de pe margine”, care știe el mai bine cum trebuie făcut și vine le arate el cum se joacă de fapt, eșecul e garantat – chiar și numai pentru faptul că echipa se simte jignită de atâta aroganță”, mai comentează Vlad Petreanu.

Moise Guran a replicat pe Facebook: „Politica și jurnalismul au totuși ceva, un singur lucru, dar au ceva în comun, dragă Vlad. Nici una, nici alta nu le faci pentru tine, ci pentru ceilalți. Dacă le faci pentru tine nu le faci bine”.

În finalul textului, acesta spune că îi „ține pumnii” fostului coleg de breaslă și speră să se înșele și să devină „una dintre puținele excepții de pe lunga listă a jurnaliștilor eșuați în politică”.

FOTO: petreanu.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.