De ce a decis Moise Guran să intre în USR. Explicațiile oferite de fostul jurnalist

Moise Guran
Moise Guran

Fostul jurnalist Moise Guran a explicat la postul de televiziune Digi24 de ce a decis să iasă definitiv din presă și să intre în politică.

„Da, este definitivă pentru că nici nu se mai poate altfel. N-am fost niciodată de acord că cineva se mai poate întoarce din politică în presă. De ce această schimbare, pentru că eu întotdeauna am încercat să schimb lumea, și din presă. Acum o să încerc din altă parte, din politică. Nu e bine ca jurnaliștii să intre în politică, însă eu nu mai văd altă soluție pentru a schimba această țară. Am încercat. 26 de ani, am făcut această meserie, am lucrat în televiziune, în radio, în presa scrisă, am avut un blog de mare audiență, am încercat să influențez oamenii din această țară în bine. Rezultatul nu e mulțumitor. Această țară în momentul de față nu are o perspectivă senzațională. Și atunci nu văd altă soluție decât să intru în politică”, a spus el miercuri, 15 ianuarie, într-o emisiune la Digi24.

Moise Guran a mai spus că s-a gândit prima dată la intrarea în politică după mitingul anti-PSD din 10 august 2018: „Pe 10 august noi toți ne-am speriat pentru că atunci a fost momentul în care Liviu Dragnea a recurs la violență pentru a-și consolida sau a-și duce puterea într-o altă zonă. Democrația din România nu a fost niciodată mai amenințată după 1989, exceptând perioada mineriadelor, cum a fost la 10 august 2018. Și atunci am avut acest impuls, am vorbit și cu familia, am vorbit și cu colegii, și le-am spus „eu mă duc în politică, nu se mai poate, nu mai am ce să fac ca jurnalist”. După care mi-am dat seama că exista în continuare acest pericol și eu ca voce a societății eram mult mai credibil ca jurnalist. Și am zis nu mă mai duc în politică, rămân jurnalist. Poate sunt totuși mai util ca jurnalist”.

„Însă a trebuit să recunosc aceast fapt. Răul s-a produs deja, vom avea mult de muncă pentru a schimba, pentru a repara ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, și în economie, și în instituțiile publice, pentru a oferi o speranță și o perspectivă”, a completat fostul jurnalist.

Moise Guran a mai afirmat că urmează să se înscrie în USR și că susține o fuzionare cât mai rapidă între USR și PLUS, pentru ca noul partid să ajungă la guvernare alături de PNL în această toamnă: „Intenția mea este să mă înscriu în USR tocmai pentru că am o compatibilitate evidentă și cu cei de la PLUS care sunt mai degrabă pe vârsta mea și pe profilul meu, decât cei de la USR care sunt mai tineri și care au o forță evidentă și care trebuie pusă într-o direcție care să le folosească și lor și țării noastre. De aceea cred că dialogul cu cei de la USR se poate face din interiorul USR și am convingerea că cei de la PLUS vor înțelege acest lucru, mai ales că și unii și alții sunt hotărâți să facă un singur partid. Deci înscrierea mea în USR este oarecum formală pentru că eu vreau să lucrez și cu unii, și cu ceilalți, și unii și ceilalți să lucreze împreună”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.