Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie

FOTO: Greatnews.ro
FOTO: Greatnews.ro

Mitropolia Moldovei și Bucovinei transmite că sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8 – 15 octombrie și se va limita la Sfânta Liturghie din data de 14 octombrie.

Reprezentanții Mitropoliei spun că au notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoare nu se va mai organiza, iar racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă în curtea catedralei, așa cum era programat.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spune că decizia autorităților de a nu permite oamenilor din alte județe să participe la pelerinaj aduce atingere „unui adevăr fundamental de credinţă”, fiindcă sfintele moaşte sunt, în credinţa ortodoxă, izvor de vindecare şi de binefacere, nu sursă de îmbolnăvire.

„În niciun caz nu se poate cineva îmbolnăvi sau să păţească ceva rău dacă se atinge de sfintele moaşte. Este un adevăr de credinţă fundamental, nu este o chestiune auxiliară în credinţa noastră. Dumnezeu lucrează prin sfintele moaşte, el este izvorul sfinţeniei, nu poate omul să păţească nimic. Dacă şi Dumnezeu este cel care mai face rău, atunci înseamnă că ne-am pierdut cu toţii credinţa”, a declarat pr. Constantin Sturzu, pentru Ziarul de Iași.

Reprezentanții Mitropoliei au mai spus că autoritățile nu s-au consultat cu reprezentanții bisericii și nu a existat o dezbatere prealabilă cu privire la stabilirea normelor sanitare care trebuie respectate pentru ca pelerinajul să se poată desfășura.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a statbilit, într-o ședință care a avut loc marți, ca persoanele care vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să nu aibă voie să atingă racla moaștelor, credincioșii să aibă domiciliul în Iași, să poarte măști și să păstreze distanța socială. Mai multe detalii – aici.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.