La moaște doar cu buletinul și fără să se atingă racla. Cum se va desfășura hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

FOTO: fietzfotos/Pixabay.com
FOTO: fietzfotos/Pixabay.com

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a statbilit, într-o ședință care a avut loc marți, ca persoanele care vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să nu aibă voie să atingă racla moaștelor, credincioșii să aibă domiciliul în Iași, să poarte măști și să păstreze distanța socială.

„Se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referință Ansamblul Mitropolitan Iași, în vederea desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Perimetrul în cauză și punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine și cu Primăria Municipiului Iași, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate”, se arată în hotărârea CJSU Iași.

De asemenea, în perimetrul respectiv organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 m între persoane.

Toată lumea va purta măști, iar Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.

„Pe teritoriul municipiului Iași se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.

La intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iași sau în proximitatea acestuia, în funcție de modul de stabilire a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios”, se mai arată în decizie.

De asemenea, s-a mai dispus amplasarea de filtre de control pe căile rutiere de acces în județ și în municipiul Iași, formate din echipaje mixte ale Jandarmeriei Române și IPJ Iași care vor acționa conform planurilor de măsuri specifice.

Măsurile sunt valabile în perioada 8 – 15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iași.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.