România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la munca de acasă

locuri de muncă curățenie
Foto: Captură YouTube

România a avut cel mai mic număr de angajați care au lucrat de acasă în 2017, potrivit unui studiu publicat de Eurostat de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii.

Doar 0,3% dintre angajații români lucrează de acasă, potrivit documentului. Cifra este în scădere față de 2016, când era de 0,4%.

Sunt date îngrijorătoare pentru România, dacă luăm în calcul tendințele europene și mondiale de pe piața muncii. Luxemburg, de exemplu, stă cel mai bine în acest domeniul, cu 9% din forța de muncă desfășurându-și activitatea de acasă.

Olanda, Finlanda și Danemarca urmează în top, cu procentaje foarte bune: 8,5%, 8,4%, respectiv 6,2%. Studiul a fost făcut pe eșantionul de vârstă între 15 și 74 de ani.

România este pe ultimul loc și la persoane fizice autorizate care lucrează de acasă, cu doar 0,8%. În Olanda, numărul persoane care se auto-angajează și lucrează de acasă este de 45,3%. Finlanda, Luxemburg și Danemarca le urmează olandezilor în clasament.

Cu 1,5 milioane de persoane fizice autorizate, România ocupă locul 7 în Europa.

Chiar și așa, țara noastră este ultima în spațiul comunitar la proporția de muncitori temporari, cu 1%, în timp ce pe primul loc este Spania, cu 27%.

În același timp, 7,3% dintre angajații români lucrează ocazional și noaptea, România fiind la mijlocul clasamentului în acest domeniu. Pe primul loc este Croația, cu 15,5% dintre angajați lucrând și în ”schimbul trei”, în timă ce italienii muncesc cel mai puțin noaptea, doar 3%.

Doar 1,8% dintre români au muncit peste program în 2017, bifând cel puțin 49 de ore de muncă pe săptămână. Olandezii fac cele mai puține ore suplimentare, doar 0,3% dintre angajați, în timp britancii sunt cei mai activi în acest domeniu, cu 12,3%.

Joburi de acasă. Se oferă salariu, bonusuri, asigurare privată de sănătate

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.