Propunere în Parlament: castrarea chimică a pedofililor

farmacii buftea FOTO: qimono/Pixabay.com farmacii băicoi
FOTO: qimono/Pixabay.com

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care se prevede posibilitatea castrării chimice a pedofililor. În trecut, au mai fost încă două proiecte de lege pe acest subiect, însă ambele au fost respinse de deputați și senatori. Prima a fost inițiată în 2011 de deputați PDL, iar a doua în 2014, de parlamentari PSD.

Proiectul prevede că, „în cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimțământul său, de prevederile articolului 218 (infracțiuni contra libertății și integrității sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”. Deputatul propune ca pedepsele să se reducă la jumătate „numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”.

În proiectul de lege se mai precizează și că procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea castrării chimice încep numai după hotărârea de condamnare definitivă a judecătorilor, iar tratamentul se administrează numai după obținerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog și psihiatru.

Castrarea chimică ar urma să fie făcută în secții specializate și în condiții de securitate, „în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze”.

În propunerea de lege se mai spune și că se interzice publicarea de articole în presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică „acțiuni de instigare la violență cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie”.

În Europa, castrarea chimică se aplică pedofililor în state precum Polonia, Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Cehia sau Republica Moldova. Deputatul PSD spune în expunerea de motive că în Cehia există o excepție, pentru că aici sunt cazuri în care pedofilii sunt castrați și chirurgical, nu doar chimic, așa cum se dorește în România.

Castrarea chimică se face prin administrarea unor medicamente pe bază de hormoni, concepută pentru a reduce libidoul și activitatea sexuală.

În 2015, un grup care susținea castrarea chimică a pedofililor a făcut și un calcul cu privire la costurile suportate de statul român pentru un astfel de caz. Estimările făcute atunci arătau că un tratament ar costa statul român aproximativ 1.800 lei/injecţie, iar acesta se realizează la 3 sau 6 luni, în funcţie de tratamentul ales.

FOTO: qimono/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.