Primarul Constanței, despre ideea că românii nu vin la mare din cauza prețurilor mari la parcare: „Fake news de cea mai joasă speță”

vergil chițac
Sursa: Pagina de Facebook Vergil Chițac

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, a declarat la postul de televiziune Digi24 că ceea ce spun hotelierii, și anume că românii nu mai merg pe litoralul nostru și în special în Mamaia din cauza prețurilor mari pentru parcare, este „este un fake news de cea mai joasă speță”.

„Povestea că parcările sunt de vină pentru lipsa turiștilor este un fake news de cea mai joasă speță. Nu e o lipsă de turiști, uitați-vă ce a fost weekendul ăsta. Ce se întâmplă acum e modul hotelierilor de a pune presiune pe mine, pentru că nu vor să plătească parcările. Sunt hoteluri care au și propriile parcări și care vând la turiști cu 30 de lei pe zi locuri de parcare dar care nu vor să dea 14 lei pe zi să închirieze de la primărie (în realitate, tariful nu este de 14 lei pe zi, ci de 96 de lei pe zi – n.r.)”, a spus Chițac, potrivit G4media.ro.

Ulterior, el a declarat că sunt într-adevăr mai puțini turiști, însă acest lucru e cauzat de faptul că unii oameni au sărăcit, iar alții au ales să meargă în străinătate odată ce s-au redeschis granițele: „S-au deschis granițele față de anul trecut și oamenii au și alte opțiuni, de la faptul că oamenii au sărăcit, au cu 2.000 de lei mai puțin, de la faptul că prețurile s-au scumpit, poate sunt și parcările, dar nu este cum încearcă hotelierii să spună.”

Prețul pentru un loc de parcare în Mamaia este de de 4 lei pe oră, ceea ce înseamnă că pentru 24 de ore un turist va plăti 96 de lei, iar pentru o vacanță de 7 zile va scoate din buzunar 672 de lei.

Săptămâna trecută, omul de afaceri Mohammad Murad, care deține mai multe hoteluri pe litoralul românesc, și care a fost preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a spus că actualul sezon estival este cel mai slab din ultimii 30 de ani.

Potrivit omului de afaceri, dezvoltarea haotică și deciziile proaste luate de actualul primar al Constanței au golit plajele din Mamaia.

Cel mai grav, în opinia sa, este faptul că primăria a pus o taxă de parcare de 100 de lei pe zi în Mamaia: „În luna iunie, locul de parcare în Mamaia era de 100 de lei. Iar o cameră la 3 stele, cu mic dejun inclus, era 200 de lei. Și vă întreb: ce a făcut domnul primar ca să perceapă jumătate din prețul unei camere, care a fost intenția dânsului să vină cu așa decizie? Probabil nici la Paris nu este 20 de euro pe zi un loc de parcare.”

El mai crede că nu există o viziune a autorităților privind dezvoltarea turismului în Mamaia.

„Nu putem remedia ce s-a întâmplat pentru că e foarte greu să dăm la o parte blocuri, e foarte greu să mai înființăm niște parcări”, a completat Murad.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.