„E cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani pe litoralul românesc. Și foarte mulți întreabă „De ce?””

plajă marea neagră litoral
Foto: dimitrisvetsikas1969 / pixabay.com

Omul de afaceri Mohammad Murad, care deține mai multe hoteluri pe litoralul românesc, și care a fost preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a spus că actualul sezon estival este cel mai slab din ultimii 30 de ani.

„Este cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani. Numărul de turiști aflați pe litoral este cel mai mic din ultimii 30 de ani”, a explicat el într-un clip video publicat pe Facebook, în care a făcut o analiză a turismului pe litoralul românesc.

Săptămâna trecută, de exemplu, la mare au fost 80.000-90.000 de persoane. Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 140.000 de oameni pe litoralul nostru. La vârf de sezon s-a ajuns la 180.000 de turiști.

„Și foarte multe persoane întreabă „De ce?”. Care sunt motivele, de ce un număr tot mai mare de români pleacă în străinătate și în special în Bulgaria și Grecia? Bineînțeles că în general presa și chiar comentariile pe Facebook spun că prețurile sunt foarte mari pe litoral. Hotelierii nu au crescut prețul, cu toate că au crescut [cheltuielile -n.r.] cu alimentele și utilitățile în proporție de 50-60%. Prețurile de anul trecut s-au menținut, chiar dacă am avut această creștere”, spune Murad.

Potrivit omului de afaceri, dezvoltarea haotică și deciziile proaste luate de actualul primar al Constanței (Vergil Chițac de la PNL) au golit plajele din Mamaia.

„Mamaia a fost transformată într-un cartier de oraș. Mamaia are zeci de blocuri, sute de blocuri care sunt construite haotic, sunt insuficiente spații verzi. Plaja din Mamaia are probleme de calitate și de adâncime a apei la malul mării”, menționează fostul preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Însă cel mai grav, în opinia sa, este faptul că primăria a pus o taxă de parcare de 100 de lei pe zi în Mamaia: „În luna iunie, locul de parcare în Mamaia era de 100 de lei. Iar o cameră la 3 stele, cu mic dejun inclus, era 200 de lei. Și vă întreb: ce a făcut domnul primar ca să perceapă jumătate din prețul unei camere, care a fost intenția dânsului să vină cu așa decizie? Probabil nici la Paris nu este 20 de euro pe zi un loc de parcare.”

El mai crede că nu există o viziune a autorităților privind dezvoltarea turismului în Mamaia.

„Nu putem remedia ce s-a întâmplat pentru că e foarte greu să dăm la o parte blocuri, e foarte greu să mai înființăm niște parcări”, completează Murad.

Omul de afaceri spune că în sud lucrurile stau cât de cât mai bine: „În sud, Eforie am văzut că este cea mai grozavă stațiune, probabil au contat foarte mult și fondurile europene care au fost atrase acolo. Sau lucrurile sunt mai bine gestionate în Eforie. În Costinești sunt probleme, în Vama Veche sunt un pic mai slabe lucrurile decât anul trecut, și asta datorită acestui impact major… și aici vorbim de pandemie 2 ani de zile, de război, de scumpiri. (…) În sud suntem un pic peste anul trecut. Au fost mici investiții făcute care au avut impact, că vorbim de asfaltări, de iluminat.”

Foto: dimitrisvetsikas1969 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.