Petrom a crescut prețul la benzină și motorină

FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com
FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com

Liderul pieței de distribuție a carburanților din România, Petrom, a crecut prețurile la benzină și motorină. Mai exact, prețul benzinei standard a crescut cu 9 bani pe litru și este cea mai mare scumpire din acest an.

Prima scumpire a avut loc sâmbătă, 14 ianuarie, cu câte 5 bani pe litru. Prețurile au continuat să urce pe 17 ianuarie, pe 19 ianuarie, pe 20 ianuarie și pe 21 ianuarie.La stațiile Petrom din Capitală, un litru de benzină standard costă între 6,53 și 6,59 lei, iar motorina standard costă între 7,69 și 7,72 lei, potrivit economedia.ro.

În urma eliminării compensării de 50 de bani pe litru, de la 1 ianuarie, un litru de motorină a urcat cu 38 de bani, iar cel de benzină cu 36 de bani.

De asemenea, după mai multe scumpiri succesive, litrul de benzină și motorină au crescut cu aproximativ 60 de bani față de prima zi a anului. Scumpirile au loc pe fondul creșterii cotațiilor internaționale ale petrolului Brent.

Astfel, de la 77,84 de dolari/baril pe 4 ianuarie, cotația a ajuns pe 24 ianuarie la e 87,96 dolari/baril, cea mai ridicată din ultimele două luni.Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 8%, iar cel al unui litru de motorină, cu 6,7%. Astfel, un plin (50 de litri) costă astăzi cu 24 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.