Pericolul economic al măsurilor anti-coronavirus: Un sfert din angajații din România nu mai muncesc!

Foto: RobinHiggins / pixabay.com

Un sondaj realizat de o importantă platformă de recrutare din România arată că un sfert dintre angajați fie și-au pierdut locul de muncă, fie au fost trimiși în șomaj tehnic.

Turbulențele severe de pe piața muncii au fost provocate, în mare parte, de măsurile luate de autoritățile guvernamentale pentru a opri răspândirea virusului COVID-19.

Sondajul realizat de BestJobs.ro în perioada 1-8 aprilie 2020, pe un eșantion de 922 de participanți, arată că aproximativ unu din zece angajați a rămas fără locul de muncă în ultima perioadă. Mai mult, 15% din angajați au fost trimis în șomaj tehnic.

Doar pentru o treime dintre angajații români situația profesională a rămas neschimbată.

De asemenea, tot potrivit studiului, peste 90% din angajați apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găsești un nou loc de muncă, în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de Covid-19.

Doar aproximativ 15% dintre respondenți sunt convinși că situația lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an, în timp ce doar 36% dintre angajați au recunoscut că nu au economii pentru perioada viitoare.

Aproape jumătate spun că au suficienți bani pentru a se întreține timp de cel mult trei luni.

Datele oficiale publicate de Ministerul Muncii arată că până în 10 aprilie 2020 au fost suspendate peste un milion de contracte individuale de muncă, mai bine de jumate fiind în industria prelucrătoare, în comerț și în hoteluri sau restaurante.