Performanță de senzație la Jocurile Olimpice. România a obținut prima medalie de aur

Simona Radiș și Ancuța Nicoleta Bodnar
Simona Radiș și Ancuța Nicoleta Bodnar

România a câștigat aurul olimpic la Tokyo, miercuri, la proba de dublu vâsle feminin, prin echipa formată din canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș. Sportivele noastre au avut o prestație extraordinară reușind să le devanseze cu multe pe celelalte cinci echipe adversare și au stabilit un record olimpic.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au făcut cursa de 2.000 de metri în 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi, scoțând cel mai bun timp în această probă la o olimpiadă. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Ultima dată când România a obținut o medalie olimpică de aur la dublu vâsle a fost în 1984.

Este prima medalie de aur și cea de-a doua, după argintul la spadă câștigat de Ana Maria Popescu. După această victorie la canotaj a mai venit și argintul echipei de patru rame masculin, prin echipajul format din  Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari.

O altă performanță este cea realizată de David Popovici, înotătorul român care, la doar 16 ani, a reușit să se califice în finala probei de 100 de metri liber.

David Popovici a ieșit al patrulea în semifinala în care a concurat, scoțând un timp de 47 de secunde și 72 de sutimi, mai bun decât în seriile de calificare pentru semifinale (48 de secunde și 3 sutimi). După prima jumătate a cursei, David Popovici a întors al șaptelea, dar pe ultimii 50 de metri a mărit viteza și a ieșit al patrulea.

Finala probei de 100 de metri liber va fi joi dimineață, la ora 5:37 (ora României).