Orașul din România care scutește clădirile ”verzi” de plata unor impozite

Ieșenii care dețin clădiri eficiente energetic vor plăti impozit mai mic. Foto: Pixabay

Consiliul Local al unui mare oraș din România a votat un proiect de hotărâre pentru aprobarea unei scheme de ajutor prin care se oferă până la 50% reducere din impozit pentru clădirile eficiente din punct de vedere energetic.

De acest ajutor vor beneficia doar persoanele juridice din Iași care construiesc clădiri ”verzi” sau renovează clădiri deja existente. Perioada de acordare a facilităților fiscale va fi între 1 ianuarie 2019 și 30 decembrie 2021.

Reducerile de taxe vor fi oferite în funcție de nivelul de sustenabilitate al clădirii.

„Planul nostru conţine mai multe măsuri, unele deja adoptate, cum ar fi investiţiile în reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare, adoptarea unor regulamente în ceea ce priveşte creşterea suprafeţelor de spaţiu verde în oraş, protecţia şi controlul în zonele de şantier, achiziţionarea de mijloace de transport în comun puţin poluante, colectarea separată a deşeurilor”, spune Mihai Chirica, primarul din Iaşi, citat de Ziarul Financiar.

Jumătate din clădirile de birouri noi din România sunt ”verzi”

Clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie din Europa, cu 40 la sută, în timp ce transportul are o cotă de 32%, iar industria de 25%.

Există două tipuri de clădiri ”verzi”, acestea fiind clasificate fie drept BREEAM, fie LEED.

Potrivit datelor consultanţilor imobiliar, la finalul anului 2017, aproape jumătate din stocul de birouri moderne din România se regăsea în clădiri certificate BREEAM sau LEED.