Olanda. Coronavirusul s-ar fi transmis la om de la o nurcă

nurcă
Foto: jandenouden / pixabay.com

Guvernul olandez susține că noul coronavirus s-ar fi transmis de la o nurcă la un angajat al fermei unde sunt crescute astfel de animale, relatează Euronews.com.

Autoritățile olandeze spun că au indicii care sugerează că un om a contractat coronavirusul de la o nurcă.

Într-o scrisoare trimisă miercuri, 20 mai, ministrul Agriculturii din Olanda, Carola Schouten, a arătat că un muncitor de la o fermă de nurci s-a contaminat cu o tulpină a SARS-CoV-2 care era similară celei descoperite într-o nurcă din fermă.

Ministrul Agriculturii a menționat că acest fapt sugerează că este „probabil” ca în acest caz să existe o transmitere de la nurcă la om.

„Aceste noi rezultate ale cercetării au un impact major asupra proprietarilor de ferme, asupra familiilor și angajaților fermelor, precum și asupra comunităților locale”, a scris ministrul Agriculturii în scrisoare.

Nu este prima dată când noul coronavirus este descoperit în nurci, mamifere semiacvatice, carnivore, care sunt crescute în ferme pentru blana lor. În aprilie, astfel de cazuri au fost identificate în două ferme din Olanda, după ce muncitorii au observat că unele animale respirau cu dificultate.

La acea dată, autoritățile au presupus că oamenii au infectat animalele. Acum, în cel puțin un caz se bănuiește că transmiterea virusului s-a produs în sens invers.

Nu este nici primul caz de infecție cu noul coronavirus la animale. Un tigru de la o grădină zoologică din New York, SUA, a fost testat pozitiv la COVID-19, după ce a dezvoltat probleme respiratorii, a anunțat la acea dată Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC).

„CDC are cunoștință despre un mic număr de animale de companie, inclusiv pisici și câini, care au fost infectate cu virusul ce cauzează COVID-19, cele mai multe dintre ele după ce au avut contact cu oameni care aveau COVID-19”, a mai arătat CDC.

Foto: jandenouden / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.