O specie de vultur, dispărută din România de peste 80 de ani, a fost găsită pe acoperișul unei fabrici

vultur sur
Vulturul pleșuv sur. Foto: Doru Spac (SOR)

Un vultur sur, specie dispărută din România de peste 80 de ani, a fost găsit la Sebeș, în județul Alba, relatează Știrile PRO TV.

Pasărea era epuizată. Vulturul a zburat mii de kilometri din Croația prin Bulgaria și s-a oprit la noi pe acoperișul unei fabrici pentru că nu a mai putut să își continue traseul din cauza oboselii.

Vulturul nu are urme de accidentări. Cei ce l-au găsit au luat legătura cu o asociație din localitatea Cristian, județul Sibiu, care l-a preluat pentru a-l îngriji.

Potrivit Societății Ornitologice Române (SOR), ultimele observaţii cu privire la exemplare cuibăritoare din România provin din anul 1939. Observațiile de la acea dată au fost făcute în zona Bucegilor.

Vulturul pleşuv sur (Gyps fulvus) este o specie caracteristică zonelor împădurite montane. Lungimea corpului este de 95-110 cm, iar greutatea de 6,2 – 10,5 kg pentru mascul şi 6,5 – 11,3 kg pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 230 și 265 de cm, se arată pe siteul SOR.

Capul este alb, iar restul corpului brun, gălbui-roşcat. Coada este scurtă şi rotunjită. Se hrăneşte în principal cu leşuri de mamifere şi uneori cu melci şi insecte mai mari.

Specia este prezentă în sudul continentului european. Zboară la altitudini mari, uneori în număr mare. Este o specie monogamă ce atinge maturitatea sexuală după 4 ani şi trăieşte până la 41 de ani, în captivitate. Fiind o specie socială, cuibăreşte pe stânci, în colonii. Cuibul este alcătuit din crengi şi iarbă şi este folosit mai mulţi ani la rând dacă este disponibil.

Populaţia europeană a speciei este relativ mică, cuprinsă între 19.000 și 21.000 de perechi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.