O directoare din NASA a refuzat să jure cu mâna pe Biblie și a ales o carte a astronomului Carl Sagan

jurământ carte carl sagan
Foto: NASA

Prima femeie din istorie care a devenit director al Centrul de Zbor Spațial Goddard din cadrul NASA, Makenzie Lystrup, a refuzat să depună jurământul pe Biblie în cadrul ceremoniei în care și-a preluat funcția. În schimb, ea a jurat pe cartea „Un palid punct albastru”, scrisă de celebrul astronom Carl Sagan, relatează „The Independent”.

Nu este pentru prima dată când un oficial din SUA alege să nu jure pe Biblie (alții au ales Coranul sau Constituția SUA), însă se pare că este pentru prima dată când cineva jură pe o carte scrisă de Carl Sagan.

În cartea „Un palid punct albastru”, publicată în anul 1994, astronomul care a prezentat seria de documentare TV „Cosmos” explică, pe înțelesul publicului, cum funcționează Universul, galaxia Calea Lactee sau Sistemul Solar.

jurământ carte carl sagan
Foto: NASA

Titlul „Un palid punct albastru” face referire la Pământ și a fost inspirat de faimoasa fotografie a Pământului realizată în anul 1990 de sonda Voyager 1, aflată la o distanță de circa 6 miliarde de kilometri de planeta noastră.

Palidul punct albastru
„Palidul punct albastru”, Pământul, se vede în partea dreaptă. Sursa: Voyager 1 NASA

Centrul de Zbor Spațial Goddard se află în statul Maryland și este unul dintre cele mai mari centre ale NASA. Are peste 10.000 de angajați.

„Makenzie este un lider înnăscut, aducând la Goddard înclinația spre descoperiri a unui om de știință, alături de o experiență amplă în industrie. Ca director al centrului, ea va conduce o echipă de renume mondial alcătuită din cercetători și ingineri specializați în știința spațiului și a Pământului”, a declarat directorul NASA, Bill Nelson.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.