Ministrul Sănătății anunță că personalul medical nevaccinat se va testa pe cheltuiala proprie

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății. Foto: gov.ro

Ioana Mihăila a anunțat că personalul medical care nu sunt imunizate la COVID-19 ar urma să suporte cheltuielile testării periodice, urmând să fie modificat Ordinul pentru infecțiile asociate activității medicale.

Un număr considerabil de medici și personal medical au refuzat până acum să se vaccineze, iar ministrul Sănătății crede că situația nu este acceptabilă.

Mihăila a anunțat că noul ordin va face ”mai indezirabilă absența vaccinării pentru personalul medical”.

”Personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă crede că valul 4 al epidemiei de COVID-19 va lovi cât de curând și România, unde, în prezent, se înregistrează doar câteva zeci de cazuri noi în fiecare zi.

”Conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina delta va deveni predominantă”, a mai spus ministrul.

Mihăilă crede că singura cale de a ține piept noului val de îmbolnăviri este creșterea ratei de imunizare în rândul populației.

Chiar și așa, campania de imunizare a încetinit mult în ultima perioadă, rar fiind depășit pragul zilnic de 30.000 de vaccinați.