Mașinile din UE vor avea dispozitive suplimentare pentru siguranță rutieră

FOTO: qimono/Pixabay.com
FOTO: qimono/Pixabay.com

Toate mașinile vândute în Uniunea Europeană vor avea, obligatoriu, dispozitive care vor opri automat șoferii atunci când depășesc limita legală.

De altfel, începând cu 2022, ar putea fi implementate mai multe dispozitive care țin de siguranța rutieră. Potrivit The Guardian, printre altele, ar putea fi obligatorii pe mașini și aparate electronice care înregistrează date, dar și dispozitive care să-i ajute pe șoferii de camioane să vadă cicliștii sau pietonii.

Aparatele de înregistrat date vor fi un fel de „cutii negre” și vor putea fi folosite de autorități pentru a stabili mai clar cauzele unor accidente rutiere.

De asemenea, sistemul prin care șoferii sunt avertizați atunci când ies de pe banda de circulație, prezent pe multe mașini de acum, va fi obligatoriu pe majoritatea mașinilor.

În ceea ce privește limitatoarele de viteză, acestea vor folosi date GPS și o tehnologie de recunoaștere a semnelor de circulație pentru a detecta maximele admise în zona în care se va afla mașina. În momentul în care se depășește viteza, șoferii vor fi avertizați printr-un semnal audio, după care mașina va încetini automat.

Însă, șoferii vor putea evita limita impusă de acest dispozitiv prin apăsarea pedalei de accelerație. Au fost luate în calcul situațiile în care o mașină face o depășire și trebuie să crească viteza pentru a evita un accident.

Directorul executiv al Consiliului European privind Siguranța Transportului a declarat că acest acord cu privire la securitatea rutieră va fi unul dintre cele mai importante momente din ultimii 50 de ani și ar urma să prevină moartea a aproximativ 25.000 de oameni în 15 ani de la implementare.

Potrivit datelor Parlamentului European, în perioada 2001 – 2017 numărul de decese rutiere a scăzut cu 57,5%. Ţările UE cu cele mai bune scoruri în domeniul siguranţei rutiere sunt Suedia, Marea Britanie şi Olanda, iar cu cele mai slabe România, Bulgaria şi Croaţia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.