Mai mult de un sfert din populația României trăiește pe „pământul Gabrielei Firea”, în București

Românii sunt tot mai pesimiști. Foto: Pixabay

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că principala problemă  a administrației pe care o conduce este traficul, în condițiile în care acum trăiesc în București patru milioane de oameni.

„Traficul este cea mai mare problemă a noastră. Un oraş construit pentru un milion de cetăţeni… Suntem peste patru milioane după toate studiile, în Bucureşti sunt peste patru milioane de cetăţeni. Peste patru milioane, sunt foarte sigură, sunt date statistice. După ultimul recensământ erau două milioane şi jumătate, dar recensământul are deja 10 ani şi jumătate.

Eu vorbesc real, ce este în Bucureşti în momentul în care adunăm toţi angajaţii din multinaţionale care vin din ţară, nu şi-au făcut încă acte din Bucureşti, toţi studenţii, toţi turiştii şi ceilalţi cetăţeni care trăiesc în Bucureşti, dar nu au forme legale, nu au buletin de Bucureşti”, a declarat primarul general al Capitalei, la DC News.

Primarul Gabriela Firea a spus că orașul București este construit pentru doar un milion de persoane și este dificil de rezolvat problema traficului „peste noapte”.

„Pentru un oraş construit doar pentru un milion de persoane, acum să avem patru milioane de persoane şi sunt familii care au două-trei maşini, autoturisme personale, este nu imposibil, dar dificil să se rezolve peste noapte. Mi s-a reproşat trei ani de zile că în programul meu de campanie era scris «Revoluţie în trafic».

Da, mi-am dorit-o, mi-o doresc, dar haideţi să vedem şi cum se face. Ar fi fost rezultate spectaculoase, revoluţionare în primul rând dacă Centura Capitalei era transferată de la minister la Primărie şi dacă metroul bucureştean era transferat, la fel ca la Paris, Londra şi alte capitale civilizate europene, de la minister la Primărie şi dacă eram ajutaţi în achiziţia a tot ceea ce înseamnă mobilitate la suprafaţă”, a mai adăugat Gabriela Firea.

Oficial, potrivit recensământului din 2011, Bucureștiul este locuit de puțin peste 1,88 milioane de oameni, la care s-ar adăuga aproximativ 430.000 de locuitori din zona limitrofă. Însă ar mai trebui numărați și cei care s-au mutat în București, însă fără să-și fi schimbat adresa în cartea de identitate.

Potrivit Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2019, populația rezidentă a fost de 19,4 milioane de locuitori. Însă o mare parte dintre aceștia e plecată în străinătate, fără să-și fi declarat schimbare domiciliului.

Fostul ministru PSD al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat un raport oficial care arăta că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați în afara granițelor, dintre care 5,6 milioane formează diaspora. Prin urmare, dacă cifrele prezentate de Gabriela Firea se susțin, mai bine de un sfert din populația țării ar trăi în Capitală.

Gabriela Firea se află într-un conflict cu reprezentantele unei inițiative civice care ridică, din donații, un spital pentru copiii cu afecțiuni oncologice în curte spitalului „Marie Curie” din București. Firea le-a reproșat că nu i s-au adus mulțumiri publice pentru faptul că s-a ocupat de donarea pământului de la primărie pentru a se construi spitalul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.