MAE a emis o avertizare de călătorie pentru Grecia

cele mai frumoase insule din grecia santorini
Foto: GreatNews

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile locale au emis o avertizare de incendiu, pentru intervalul 5-7 iulie 2022, din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic.

Există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetație în următoarele regiuni:

  • Insulele din nordul și estul Marii Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
  • regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) și Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Autoritățile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenție sporită și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijență, un incendiu (ex. arderea/curățarea resturilor de vegetație uscată, utilizarea de mașini/dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse, curățarea/arderea vegetației de pe loturile agricole – interzisă de altfel în acest sezon etc.).

În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români aflați în R. Elenă ca, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu în zona în care se află, să urmeze întocmai instrucțiunile autorităților competente (poliție, pompieri etc.).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și ale Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet:

http://atena.mae.ro

http://salonic.mae.ro

www.meteoalarm.org

www.mae.ro

MAE reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.