Ludovic Orban vrea introducerea sistemului de muncă flexibilă ”Kurzarbeit” în România

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ludovic Orban a spus că dorește implementarea unui model german (Kurzarbeit – Muncă redusă), care oferă angajatorului o schemă de ajutor pentru plata angajaților care nu mai pot lucra toate orele din program.

”Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE, care este destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit. Sigur că ideea în sine nu este foarte complicată”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de Adevărul.

”Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii cu programul corespunzător, practic stabilim un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de muncă nelucrată de angajaţi”, a detaliat Orban, adăugând că măsura se aplică pe o perioadă limitată, doar atunci când apare o criză, cum ar fi cea provocată de epidemia de coronavirus.

”Va trebui să stabilim o perioadă de aplicare şi va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai uşor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii şi către angajaţi foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat”, a mai zis șeful Guvernului, pentru sursa citată.

Munca cu timp redus permite angajatorului să își păstreze salariații cu ajutorul statului. De cele mai multe ori, ajutorul oferit de stat pentru fiecare angajat este mai mic decât ajutorul de șomaj.

În Germania, autoritățile se așteaptă la peste două milioane de persoane care vor beneficia de acest program.