Liber la împușcat sute de mii de ciocârlii în România. Restaurantele de lux le cumpără pentru limbă

FOTO: SOR
FOTO: SOR

Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat împușcarea a aproximativ 440.000 de ciocârlii în sezonul de vânătoare 2019 – 2020, potrivit unui Ordin aprobat recent de ministrul Ioan Deneș și publicat în Monitorul Oficial pe 14 mai, potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.ro.

Țara noastră este una dintre ultimele din Uniunea Europeană în care se mai permite vânarea acestei specii. Pasărea este vânată pentru limba lor, folosită în preparate gastronomice ale unor restaurante de lux.

Reprezentanții Societății Ornitologice din România atrag atenția că vânătorii nu pot distinge în zbor ciocârlia și omoară și alte păsări. În cele mai multe țări din UE a fost interzisă vânarea ciocârliei din cauza declinului puternic. Din cauza intensificării agriculturii, numărul ciocârliilor a scăzut cu 50%, potrivit BBC Nature.

Majoritatea ciocârliilor din România migrează în septembrie spre locurile de iernare din zone mediteraneene, foarte puține exemplare rămânând peste iarnă.

Ministrul Ioan Deneș anunța în luna februarie că se lucrează la modificarea legii vânătorii, astfel încât și cormoranii, specie protejată de lege, să fie vânați în România. Anunțul venea după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că mănâncă mai mult pește cormoranii decât românii.

„Vreţi să alegem între cormorani şi români? Eu aleg românii, românul are prioritate. Aici nu e de ales între cormorani care îmi place mie cum zboară şi avem ONG-uri care cântăresc imaginar ce înseamnă acest domeniu.

Eu sunt ministerul hranei, răspund de hrana în România. Nu îmi permit să las de trei ori cantitatea de peşte să o mănânce cormoranii şi noi să ne facem că nu vedem”, declara Petre Daea la începutul anului.

FOTO: SOR

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.