Klaus Iohannis a anunțat ce ne va întreba la referendumul despre justiție

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat astăzi ce conținut vor avea întrebările de la referendumul pe tema justiției care va fi organizat în data de 26 mai.

„Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultului popular în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare”, și-a început Iohannis declarația de presă.

El a spus că cele două probleme de interes național sunt următoarele:

1. Interzicerea amnistiei și a grațierii pentru infracțiuni de corupție

2. Interzicerea adoptării de Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe

Klaus Iohannis: „Toleranță 0 față de fenomenul corupției”

„Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă condamnările și dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum organizarea judiciară”, a spus președintele.

„Aceste fapte sunt inacceptabile atunci când sunt săvârșite chiar de către cei aleși de cetățeni. Da, toleranță 0 față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni din acest domeniu. Ceea ce se întâmplă în actuala guvernare pesedistă e fără precedent. De mai bine de 2 ani, asistăm la un permanent asalt la adresa justiției purtat cu ordonanțe de urgență”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că societatea a obosit să mai urmărească dacă s-a mai dat o ordonanță de urgență și că trăiește cu frică: „Pentru că ordonanțele au efecte imediate, chiar pentru trecut, și nu pot fi atacate la Curtea Constituțională decât de Avocatul Poporului. Personal, sunt convins că dacă CSM-ul sau Înalta Curte ar fi avut posibilitatea să conteste ordonanțele la CCR n-am fi ajuns în situația în care suntem acum”.

În ceea ce privește noile ordonanțe de urgență de care se vorbește în spațiul public în ultimul timp, și care l-ar putea favoriza pe liderul PSD Liviu Dragnea, Klaus Iohannis a spus că acestea sunt „amnistii mascate” ce „vor avea consecințe foarte grave asupra statutului Românei în UE”.

Klaus Iohannis: „N-ar fi exclus să dea OUG prin care să zică „Politicianul X e cinstit””

„Momentul critic în care ne regăsim e rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând statul de drept. Se vorbește acum de noi ordonanțe care să modifice codurile penale. PSD-iștii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște viitorul României. N-ar fi exclus ca mâine-poimâine să dea o ordonanță de urgență prin care să zică „Politicianul X este cinstit””, a mai comentat președintele.

El a amintit că „referendumul a intrat în linie dreaptă” și a solicitat Guvernului să nu mai dea ordonanțe de urgență.

„Dragi români, vă aștept la referendum pe 26 mai”, și-a încheiat Klaus Iohannis declarația de presă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.