Job în România cu salariu de peste 10.000 de lei. Angajator: Nu sunt oameni interesați

FOTO: Zonc_Photos/Pixabay.com
FOTO: Zonc_Photos/Pixabay.com

Fermierii români se plâng că ducă lipsă de tractoriști, cu toate că le oferă salarii nete cuprinse între 3.000 și 14.000 de lei, potrivit Europa Liberă. Forța de muncă specializată în agricultură este tot mai greu de găsit în țara noastră, în condițiile în care există 58 de licee cu profil agricol.

Utilajele de ultimă generație, care costă sute de mii de euro stau mai mult în garaje, pentru că nu sunt oameni care să știe să le manevreze.

Fermierii spun că sunt tineri care vin și fac ucenicia, îi învață cum să le conducă și apoi pleacă, cei mai mulți în străinătate.

Asociațiile agricole spun într-un memoriu către Ministerul Agriculturii că cel puțin 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești.

Ar fi trei cauze pentru care fermele din România nu mai au tractoriști: cei bătrâni nu știu să manevreze noile combine computerizate; cei mai tineri și mai pricepuți să conducă o combină modernă aleg în final alte meserii pentru că agricultura este sezonieră; liceele agricole nu scot tineri pregătiți să practice această meserie.

Salariul net pentru un tractorist este cuprins între 3.000 și 14.000 de lei. Salarii mai mici se oferă în partea de sud, medii în partea de est și nord-est, iar cele mai mari sunt în Ardeal.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.