Ion Iliescu le cere politicienilor români să normalizeze relațiile cu Rusia

Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

La trei decenii de la Revoluția din decembrie 1989, Ion Iliescu, principalul câștigător și, potrivit procurorilor, unul dintre cei care au stârnit confuzie în acele zile sângeroase, a ținut să ofere un mesaj de pace și prietenie Rusiei.

Fostul președinte al României a acordat un interviu agenției de presă TASS, în care a subliniat importanța normalizării relațiilor cu Rusia.

„Relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viaţa în umbra imperiului nu este convenabilă pentru ţări precum România şi nu toate amintirile istorice sunt plăcute…Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia, pe lângă comerţ şi schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în ţările vecine, inclusiv în Moldova şi Ucraina, unde, bineînţeles, are interese”, a declarat, într-unul din rarele interviuri acordate în ultimii ani, Ion Iliescu.

Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției, crede că normalitatea în relaţiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoaşterea legitimităţii intereselor celeilalte părţi, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internaţională, scrie Digi 24.

”Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viața în umbra imperiului nu este convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute…”, a mai spus fostul lider al României.