Invazie de meduze și alge toxice în Europa

FOTO: DerSilent/Pixabay.com
FOTO: DerSilent/Pixabay.com

Marea Baltică și lacurile Finlandei au fost invadate de alge toxice din cauza poluării și schimbărilor climatice, anunță oamenii de știință. În Polonia, Lituania și Suedia, oamenii au fost avertizați să nu facă baie în mare. Potrivit specialiștilor, toxinele dăunează nu doar ecosistemului marin, ci și sănătății oamenilor.

Algele albastre-verzi, cunoscute și ca cianobacterii, s-au înmulțit din cauza excesului de nutrienți din apă, în special de azot și fosfor, care sunt folosiți în special în îngrășămintele agricole. Mai mult, a contribuit la înmulțirea algelor și vremea caniculară din ultima perioadă.

De asemenea, în nordul Europei a fost semnalată și o invazie de meduze. Pe o plajă din Germania, aproape 100 de oameni au fost înțepați de meduze în doar trei zile. Potrivit cercetătorilor, zeci de mii de meduze au eșuat pe țărmul german al Mării Baltice.

Europa este cuprinsă de un val de caniculă extremă, cu temperaturi ce ar putea urca în următoarele zile și la 50 de grade Celsius în unele zone ale Peninsulei Iberice.

În vestul Spaniei și sudul și centrul Portugaliei au fost temperaturi de peste 40 de grade. Meteorologii spun că valul de caniculă va fi până duminică. În Germania, din cauza secetei, navigația pe Elba a fost închisă. Nivelul fluviului este de doar 49 de centimetri, iar hidrologii nu au vești bune și spun că va continua să scadă în următoarea perioadă.

Temperaturi ridicate se vor înregistra și în luna august. Cea mai gravă situație ar putea fi în nordul Europei. Aici, temperaturile vor fi cu 10 grade peste normalul lunii, iar autoritățile sunt în alertă.

Potrivit meteorologilor, România ar putea fi ferită de valul de caniculă, însă vor fi și la noi temperaturi de peste 35 de grade, mai ales în vestul și estul țării.

FOTO: DerSilent/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.