Întuneric în miezul zilei: Fenomenul care a speriat 12 milioane de oameni

Sao Paulo, luni, la ora 15:00. Foto: Andre So / Instagram

Sao Paulo, cel mai mare oraș din Brazilia, a fost cuprins de întuneric în miezul zilei de luni, după ce a fost învăluit de fumul provocat de pădurea amazoniană care arde la câteva sute de kilometri distanță.

În acest an a fost înregistrat un număr record de incendii în jungla amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume.

La ora 15:00, la Sao Paulo era întuneric, iar fenomenul a durat mai mult de o oră.

Meteorologii brazilieni spun că negura s-a datorat mai multor factori: frigul, umiditatea și fumul de la incendiile de vegetație aflate chiar și la peste o mie de kilometri depărtare, în Bolivia.

În timp ce 12 milioane de oameni au trăit experiența unei nopți în miezul zilei, iar pădurea amazoniană, supranumită ”plămânul plantei”, arde, președintele brazilian Jair Bolsonaro a dat liber la defrișări în Brazilia. Potrivit datelor oficiale, suprafața defrișată în acest an este deja cu 67% mai mare decât în 2018.

Numărul incendiilor detectate în acest an în zona Amazonului a fost de aproape 73.000, cu 83% mai multe decât în anul precedent.

Fenomenul de la Sao Paulo a făcut senzație pe rețelele de socializare, în timp ce imaginile surprinse din spațiu arată un nor uriaș de fum care acoperă părți mari ale Braziliei, Boliviei și Paraguayului.