Inginerii români au creat farfuria zburătoare | VIDEO

Farfuria zburătoare românească. Foto: Adifo

Inginerul român Răzvan Sabie și specialistul în aerodinamică Iosif Țăposu au realizat o farfurie zburătoare funcțională.

Obiectul zburător este capabil să zboare în orice direcție și a fost prescurtat ADIFO, de la All-Directional Flying Object. Cercetătorii români susțin, însă, că mașinăria lor nu a fost inspirată de OZN-uri, ci de profilul aerodinamic al delfinilor.

”Aerodinamca din spatele acestui obiect zburător e rezultatul a peste două decenii de muncă și a fost confirmată de numeroase simulări computerizate și teste în tunelul aerodinamic”, a declarat Răzvan Sabie, citat de Vice.

Partenerul său, Iosif Țăposu, a fost unul dintre cercetătorii de renume ai Institutului Românesc de Cercetare Aerospațială și șeful departamentului de Aerodinamică Teoretică la Institutul Național de Aviație.

Farfuria zburătoare este propulsată de patru ventilatoare, care o ajută să decoleze, să aterizeze, să accelereze și să încetinească viteza. Două motoare sunt plasate în spatele discului zburător, contribuind la creșterea vitezei pe orizontală.

ADIFO este un obiect zburător agil, dar și foarte manevrabil, în special datorită valvelor laterale care permit discului să se miște rapid în orice direcție sau să se rotească în zbor.

Prototipul farfuriei zburătoare românești a fost lansat în această primăvară, iar un model mai mare este așteptat în curând. Creatorii susțin că aparatul este potrivit pentru zboruri supersonice, iar design-ul său va preveni șocurile depășirii barierei sunetului.

Ideea românilor a atras atenția mai multor posibili parteneri, care dispun de tehnica necesară dezvoltării proiectului.