Incompetența românească ține pesta porcină în viață

Covoarele anti-pestă porcină de la Suhaia (Teleorman). Foto: Realitatea de Telorman / Facebook

Autoritățile din unele zone ale României reușesc, prin neglijență, să țină în viață un virus care ucide porcii și poate avea efecte grave asupra economiei naționale.

Dacă în martie erau semnalate peste o mie de focare de pestă porcină în aproape 20 de județe, la penultima raportare, din data de 19 iunie, existau 55 de focare în 31 de localităţi din 11 judeţe. Pericolul părea să fie bine izolat.

Chiar și așa, în data de 10 iulie, ANSVSA a anunțat că numărul a crescut la 192 de focare în 77 de localităţi din 18 judeţe.

În Teleorman, zece localități se luptă cu epidemia de pestă porcină africană. La Vânători, Suhaia, Pietroșani, Năsturelu, Piatra și Seaca deja se aplică măsura uciderii preventive a tuturor suinelor, la dispoziția Direcției Sanitar Veterinare Teleorman.

Numărul porcilor uciși în Teleorman până la această dată a ajuns la 1584, scrie Realitatea de Teleorman.

La Suhaia, măsurile de protecție lasă, însă, mult de dorit. Șoferii fiind întâmpinați la intrarea în localitate de două covoare de sufragerie, după cum puteți vedea mai sus.

Mai multe despre situația pestei porcine în România puteți citi în articolul de mai jos:

Cazuri de pestă porcină confirmate la granița României

 

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.