Cazuri de pestă porcină confirmate la granița României

pesta porcină
Foto: Jai79 / pixabay.com

Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Bulgaria a confirmat două cazuri de pestă porcină africană. Ambele au fost înregistrate în orașul Belene, la granița cu România, într-o gospodărie și la un porc mistreț.

Săptămâna aceasta, bulgarii au raportat nouă cazuri de pestă porcină africană în opt sate din apropierea orașului Plevna, în nordul țării. Autoritățile au decis sacrificarea tuturor porcilor din zonă, iar zona de carantină se întinde pe o suprafață de 3 kilometri.

Săptămâna aceasta, autoritățile din Prahova au confirmat primul focar de pestă porcină într-o gospodărie din comuna Poienarii Burchi. Potrivit autorităților, proprietarul animalului a mai avut un porc care a murit și l-a îngropat fără să anunțe autoritățile. Până acum, în Prahova nu s-a anunțat niciun caz de pestă porcină.

Autoritățile din Prahova au stabilit o zonă de protecție în jurul focarului, zonă care include comunele Poienarii Burchii, cu cele patru sate și Gorgota – satul Poienarii Apostoli, dar și două comune din județul Ilfov, respectiv comuna Periș – satul Bălteni și comuna Ciolpani – satul Piscu.

În România, pesta porcină a fost depistată în prezent în 77 de localități din 18 județe. În total, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au fost sacrificați aproape 370.000 de porci afectați de boală. La nivel național, au fost stinse 1.240 de focare, cele mai multe în județele Tulcea (566), Brăila (136), Ialomița (132) și Călărași (104).

Până la data de 10 iulie 2019 au fost despăgubiți 8.774 de proprietari de animale, iar valoarea totală a plăților este de de 252,22 milioane de lei.

Reprezentanții ANSVSA susțin că evoluția acestei boli este în permanență monitorizată. Autoritățile îi sfătuiesc să anunțe medicii veterinari sau direcțiile județene sanitar-veterinare despre orice suspiciune de boală.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi, conform legii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.