Încă o tânără a murit după ce s-a operat în Turcia. Fetei de 20 de ani i s-a făcut rău în avion, la întoarcere

operație turcia
Morgan Ribeiro. Foto: Arhiva familiei via The Independent

O tânără în vârstă de 20 de ani din Marea Britanie, care a fost supusă unei intervenții de chirurgie bariatrică în Turcia, a murit la scurt timp după operație, relatează „The Independent”.

Cazul nu este singular. În ultimul timp, în presă au apărut informații despre mai multe femei care au murit după ce s-au operat în Turcia pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic.

Morgan Ribeiro, din Londra, a murit după o intervenție chirurgicală de slăbit pe care a făcut-o în Turcia la începutul lunii ianuarie. Ea a ales această variantă deoarece în Marea Britanie ar fi trebuit să petreacă ani de zile pe o listă de așteptare a NHS (Sistemul Național de Sănătate din această țară), au povestit apropiații săi pentru sursa citată.

Operația a presupus îndepărtarea unei părți a stomacului, scopul fiind de a reduce senzația de foame și de a limita, pe viitor, numărul de calorii consumate.

În Turcia, operația – care a avut loc pe 5 ianuarie – a costat circa 3.000 de euro. La 3 zile de la operație, medicii i-au dat voie să părăsească spitalul.

În timpul zborului de întoarcere la Londra, Morgan a început să se simtă foarte rău, iar avionul a trebuit să aterizeze de urgență în Serbia, unde tânăra a fost transportată imediat la spital.

Medicii au descoperit că tânăra intrase în șoc septic deoarece intestinul subțire fusese tăiat în timpul procedurii bariatrice, ceea ce a dus la o infecție.

Chirurgii i-au îndepărtat 10 cm din intestinul subțire și au sperat că tânăra va supraviețui. Cu toate acestea, la 9 ianuarie, Morgan a suferit un atac de cord și a fost pusă într-o comă indusă. A murit 4 zile mai târziu.

Mama ei, Erin Gibson, în vârstă de 44 de ani, a spus că fiica ei s-a luptat cu kilogramele și că a fost batjocorită încă de la o vârstă fragedă. Gibson nu a știu însă că fiica ei va merge în Turcia pentru o procedură bariatrică.

„Când am aflat era prea târziu, era deja în avion. Am avut acel sentiment de scufundare pentru că auzisem povești de groază despre Turcia. Niciodată nu vreau să i se întâmple asta unei alte fiice. Nu vreau ca viața ei să fie în zadar”, a declarat ea.

operație turcia
Morgan Ribeiro. Foto: Arhiva familiei via The Independent

Jamie Brewster, prietenul tinerei, care a însoțit-o în Turcia, a declarat că personalul spitalului și traducătorii au vorbit cu ea despre procedură și recuperare, dar nu își amintește nicio mențiune despre pericolele asociate cu operația.

Operația a durat 2 ore și jumătate. Când s-a trezit, Morgan s-a plâns de disconfort, dar medicii au asigurat-o că va fi bine.

Clinica medicală a transmis că Morgan nu a urmat sfaturile medicilor ca după operație să facă mișcare și să rămână hidratată, însă prietenul tinerei a negat acuzațiile și a menționat că fata a urmat sfaturile medicale pentru a-și păstra mobilitatea.

Moartea lui Morgan Ribeiro survine după ce o altă britanică, Demi Agoglia, în vârstă de 26 de ani, a murit în urma unei operații de lifting de fese desfășurată tot în Turcia. Tânăra a murit pe 8 ianuarie.

La acea vreme, Maria Caulfield, subsecretar de stat pentru Sănătate Mintală și Strategia pentru Sănătatea Femeilor, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de reglementare privind turismul de sănătate în Turcia.

Anterior, în septembrie 2023, o altă tânără din Marea Britanie a murit în Turcia în timpul unei operații de lifting de fese.

În vârstă de 31 de ani, Melissa Kerr s-a dus la un spital privat din Istanbul pentru procedură. Potrivit autorităților din Marea Britanie, care au inițiat o anchetă, tinerei din Denton, Norfolk, i s-au oferit doar „informații limitate cu privire la riscurile și rata mortalității” asociate cu operația.

Ea a murit după ce grăsimea injectată a intrat într-o venă, iar apoi i-a blocat artera pulmonară, cauza morții fiind înregistrată drept trombembolism pulmonar.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.