Guvernul pregătește programul „Prima mașină ecologică”

FOTO: Toyota.com
FOTO: Toyota.com

Guvernul vrea să modifice condițiile pentru programul „Prima mașină”. Potrivit unui proiect, programul ar putea fi accesat atât de persoanele fizice care au mai deținut o mașină nouă, cât și de cei care vor să-și cumpere un autovehicul ecologic. Avansul ar putea fi cuprins între 25 și 30%.

Una dintre regulile programului de acum este ca persoanele fizice să nu mai fi deținut în proprietate un autoturism nou.

„Propunerile de modificare a OUG nr. 66/2014 (privind aprobarea programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, n.r.) vizează următoarele obiective: posibilitatea achiziţionării de către beneficiarul programului a unui autovehicul nou, pe lângă cel clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă), şi a următoarelor tipuri de autovehicule, după cum urmează: autovehicul hibrid (…) având un preţ de achiziţie de maxim 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 25% din preţul de achiziţie al autoturismului; autovehicul electric hibrid (…), având un preţ de achiziţie de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din preţul de achiziţie al autoturismului; autovehicul pur electric având un preţ de achiziţie de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din preţul de achiziţie al autoturismului”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul citat.

Propunerea pentru modificarea proiectului mai precizează că ecobonusurile şi ecotichetele din Programul „Rabla” vor fi acceptate pentru justificarea achitării avansului minim.

Potrivit inițiatorilor, schimbările preconizate vizează creșterea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, concomitent cu reînnoirea parcului auto, prin dinamizarea achiziției de autoturisme noi în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi și înlocuirea acestora cu autoturisme nepoluante, respectiv prin introducerea achiziției de autoturisme hibrid, electric hibrid și pur electric.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în perioada 2015 – 2017, doar 323 de persoane au profitat de programul Prima masina, iar din cele 500 milioane lei alocate în aceşti trei ani, doar 5,67 milioane au fost cheltuite.

Tinerii de până în 35 de ani, interesaţi de programul Prima Masina 2018, trebuie să îndeplinească mai multe criterii.

În prezent, pentru a obţine un credit auto garantat de stat, doritorii trebuie să obţină următoarele documente:

  • documentul de identitate a beneficiarului, precum şi documentele de identitate ale codebitorului/codebitorilor garant/ţi, după caz
  • factura proformă emisă de către persoana juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Factura proformă emisă de vânzător va conţine în mod obligatoriu menţiuni referitoare la faptul că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou şi se încadrează în cerinţele minime ale standardului EURO 5
  • ultimul certificat anual de atestare fiscală emis de organul fiscal competent, aflat în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, din care să rezulte că beneficiarul nu are restanţe la plata sumelor datorate bugetului general consolidat. În cazul în care beneficiarul înregistrează datorii, certificatul este însoţit de o copie certificată pentru conformitatea cu originalul a documentelor justificative, prin care aceste debite au fost achitate.
  • declaraţia beneficiarului pe propria răspundere că a deţinut un autoturism nou, la momentul solicitării creditului garantat.
  • declaraţia beneficiarului pe propria răspundere privind achiziţionarea unui autoturism nou, cu norma de poluare euro 5, cel puţin, şi cu un preţ de maximum 50.000 de lei, fără TVA.
  • rezultatul consultării Biroului de Credite, din care să rezulte respectiv faptul că la data solicitării creditului, beneficiarul nu înregistrează restanțe la alte credite bancare, emis cu cel mult 10 zile înainte de data transmiterii solicitării de garantare.

Dobânda creditului garantat de stat este ROBOR la şase luni plus cel mult 3%, cu toate comisioanele incluse. Împrumutul se acordă pentru cel mult şapte ani. Avansul este de cel puţin 5% pentru tineri şi 10% pentru persoanele de peste 35 de ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.