Guvernul liberal pune 150 de lei în plus la salariul minim, în 2020

Foto: Pixabay

Salariul minim pentru anul 2020 va crește la nivel net cu 83 de lei, urmând ca avansul salariului brut să fie de 150 de lei, au anunțat liberalii.

Creșterea se va face ”în baza unui mecanism care să ia în considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel încât puterea de cumpărare a angajaţilor români să crească fără a afecta competitivitatea economiei româneşti şi fără a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este că salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 creşte”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului ministru Ludovic Orban.

Liberalii iau în calcul mai multe variante pentru a pune în funcțiune modificarea. Salariul minim brut ar urma să fie majorat cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019, care era de 3,4%, și cu creșterea reală a productivității muncii în 2018, care era de 3,7%.

În concluzie, salariul minim brut va crește cu 7,2%, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei.

„În orice scenariu, în cazul în care este prognozată o deteriorare a mediului economic pentru perioada următoare, în cel mai nefericit caz salariile aflate în plată rămân la nivelul respectiv”, a calmat spiritele Dancă.

Liberalul nu a oferit încă un răspuns clar despre majorarea punctului de amendă, care este corelat cu salariul minim, însă a fost înghețat în ultimii ani de către guvernele PSD.