Geminidele. Tot ce trebuie să știi despre ”potopul de stele” de la noapte

meteori
Time lapse cu cerul nocturn (liniile paralele sunt stelele, iar meteorii se văd în partea din centru-jos a imaginii, ca niște linii care le intersectează pe celelalte). Foto: Captură YouTube

Cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului, Geminidele, are apogeul în noaptea de vineri spre sâmbătă. Singura condiție pentru a vă bucura de spectacolul oferit de univers este ca norii să se risipească.

Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon în noaptea dintre 13 și 14 decembrie. La contactul cu atmosfera particulele de praf aprind gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, ceea ce numim în mod obișnuit o stea căzătoare, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Cum meteorii par să vină dinspre constelația Gemenilor, ploaia de stele a primit numele Geminide. Acești meteori sunt foarte luminoși, dar și mai lenți decât alte ”stele căzătoare”, fiind ca niște trasoare luminoase pe cer.

Geminidele strălucesc puternic

Stele căzătoare pot fi observate de aproape oriunde cu acces la cer. Într-o oră, pe cer pot fi văzute și 50 de stele căzătoare la noapte.

În perioada de vizibilitate maximă, pot fi surprinse până la 120 de stele căzătoare pe oră, în condițiile în care cel care observă se află în afara unui mare oraș și nu este afectat de poluare cu lumină artificială.

Geminidele au fost observate pentru prima oară în urmă cu mai bine de 150 de ani, iar sursa lor a fost identificată abia în 1986, când un satelit NASA a detectat asteroidul 3200 Phaeton, sursa ”prafului” ce ajunge și în atmosfera Pământului.