Gafă serioasă a ministrului Apărării în timpul unui interviu

Cine este Mihai Fifor FOTO: Captură video gov.ro
Mihai Fifor FOTO: Captură video gov.ro

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a făcut o gafă serioasă în timpul unui interviu la Antena 3. În schimb, ministrul spune că este doar vorba de o eroare de interpretare.

Aflat în studioul postului de televiziune în seara zilei de marți, 31 iulie, ministrul Apărării Mihai Fifor a declarat că în baza militară de la Deveselu există rachete balistice.

România nu are însă la Deveselu rachete balistice, care sunt ofensive, ci doar interceptoare, al căror scop este tocmai acela de a contracara rachetele balistice.

O rachetă balistică este o rachetă care urmează o traiectorie balistică suborbitală, având obiectivul să livreze la o țintă predeterminată unul sau mai multe focoase. Motorul rachetei funcționează în prima fază a zborului, după care racheta se înscrie pe o traiectorie parabolică și cade pe sol, potrivit wikipedia.org.

În schimb, o rachetă interceptoare are un rol defensiv, interceptând racheta ostilă.

Însă ministrul Fifor pare să aibă probleme în a distinge între cele două tipuri de rachete.

“Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a declarat ministrul Apărării la Antena 3.

În această dimineață, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Digi24, ministrul Fifor a declarat că a fost vorba de o eroare de interpretare, deoarece el nu ar putea confunda nicioată rachetele balistice cu cele interceptoare. El a afirmat că s-a referit la faptul că baza de la Deveselu se ocupă de rachete balistice, nu că avem acolo rachete balistice.

„Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem avem rachete. A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirma că la Deveselu avem rachete balistice”, a explicat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.