4 lucruri surprinzătoare din rutina zilnică care te obosesc neașteptat de mult

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: fizkes

Vremea de afară, somnul agitat, o ceașcă în minus de cafea, programul încărcat și stresul. Sunt multe explicații pe care fiecare și le dă atunci când se simte foarte obosit sau mai obosit decât ar trebui să fie în mod normal.

Iar oboseala este o problemă des întâlnită, medicul american Erik Schwartz explicând faptul că „este motivul din cauza căruia cele mai multe femei se plâng”. Cauza acestor probleme de oboseală acută ține de cele mai multe ori de alegerile individuale privind stilul de viață, explică și psihologul Ken Goodrick de la Baylor College of Medicine din Houston.

4 lucruri surprinzătoare din rutina zilnică care te obosesc neașteptat de mult:

  1. Rutina

Deși este utilă în anumite condiții, mai ales când cauți o organizare mai bună, rutina duce la un autoconsum care se poate dovedi periculos. Alice Domar, medic la The Mind-Body Center for Women’s Health at Beth Israel Deaconess Medical Center, din Boston, explică faptul că „obiceiul de a fi 24 ore din 24 și 7 zile din 7 eficientă și productivă te poate consuma fizic și emoțional, iar creierul tău are nevoie de pauze.” Așadar, îmbină mai des utilul cu plăcutul și învață să te și distrezi din când în când, chiar și atunci când programul e încărcat.

  1. Luminile din casa ta

Iluminatul casei tale este mult mai important decât ai putea crede. Margaret Moline, directorul Sleep-Wake Disorders Center, în New York-Presbyterian Hospital susține într-o analiză faptul că unele surse de lumină din locuința ta pot avea puterea de a da peste cap ceasul intern al organismului tău, care nu mai poate face diferența între zi și noapte și astfel odihna corectă va fi aproape imposibilă. Cu ajutorul acestei game complete de becuri, caută becul potrivit pentru fiecare încăpere din locuință, în funcție de activitățile destinate acesteia și învață să folosești mai des noile tehnologii pentru iluminat inteligent în locuință, care îți va permite să creezi atmosfera perfectă pentru odihnă, lectură, relaxare sau alte activități.

  1. Respirația incorectă

Reflexul de a respira încet poate fi una dintre cauzele oboselii resimțite pe parcursul zilei. Medicul Alice Domar explică faptul că atunci când respiri mai încet decât este normal, corpul primește mai puțin oxigen și are mai mult dioxid de carbon, ceea ce îți dă o stare de somnolență acută. Exercițiile de respirație din diafragmă sunt foarte utile pentru a rezolva această problemă, pentru că astfel permiți unei cantități mai mari de oxigen să îți umple plămânii.

  1. Micul dejun

Nu îți este foame dimineața și sari peste micul dejun? Probabil ai mâncat prea mult la cină și prea târziu, spun experții în nutriție. Nu degeaba micul dejun este considerat de către cei mai mulți specialiști cea mai importantă masă a zilei. Unele persoane sar peste micul dejun, fie din comoditate sau crezând că acesta le încarcă prea mult și le taie din forțe, însă acest lucru are efecte nocive. Nancy Clark, medic și autor al cărții Sports Nutrition Guidebook, susține că cea mai mare greșeală pe care o poți face în fiecare dimineață este să elimini mâncarea și să o înlocuiești cu vitamine și cafea. Acest obicei îți va încetini metabolismul, care va încerca să conserve energia, iar primul efect pe care îl vei resimți va fi de somnolență.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: fizkes

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.