Fumatul ar putea fi interzis pentru minori în spații publice. Cât de mari vor fi amenzile

FOTO: HansMartinPaul /Pixabay.com
FOTO: HansMartinPaul /Pixabay.com

Consumul de tutun de minori ar putea fi interzis în spații publice prin lege. Este un proiect depus la Senat, care urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori PSD și PNL.

Inițiatorii spun că în legislația din românia nu există prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și drept urmare, „eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege.

Cei care nu respectă această măsură pot primi amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei, potrivit proiectului legislativ.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.