A fost cea mai geroasă noapte din această iarnă. Urmează încă două zile friguroase

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

A fost cea mai geroasă noapte din această iarnă. Măsurătorile meteorologice arată că s-au înregistrat -23 de grade Celsius în două localități din județul Gorj. Recordul istoric al lunii martie a fost înregistrat în anul 1940, la Întorsura Buzăului, când au fost -31,4 grade Celsius.

Astăzi va fi singura zi frumoasă din această săptămână. Temperaturile vor fi foarte scăzute şi vor reuşi să ajungă la minus 2 grade doar în sud-vest. Tot acolo, norii se vor aduna din orele serii şi vor aduce ninsori slabe care se vor extinde în tot sudul ţării.

În Capitală soarele va reuşi să urce mercurul în termometre numai până la -6 grade Celsius. Apoi, în cursul nopţii, va fi din nou extrem de frig şi va începe să ningă slab.

Ninsoarea s-a oprit, însă sunt în continuare blocate, din cauza zăpezii troienite de vânt, mai multe drumuri: Autostrada Bucureşti – Constanţa, Autrostrada Ovidiu – Agigea, 12 sectoare de drumuri naţionale şi 53 judeţene. Drumarii promit că vor încerca să le deblocheze în cursul zilei de astăzi.

Meteorologii au prelungit până vineri seară codul portocaliu de ger pentru 28 de județe. Alte 13 județe sunt sub cod galben.

Frigul este adus în Europa de o furtună polară care vine din zona siberiană. În vestul continentului vine un nou episod de ninsori, viscol și ger, după ce va traversa Balcanii. În nordul Greciei este deja cod portocaliu de ninsori, la fel ca în Bulgaria și Serbia.

ANM a publicat zilele trecute și o estimare sezonieră realizată de Centrul European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Marea Britanie. Cei care se întreabă acum când se va încălzi vremea trebuie să știe că, după acest episod de frig, va apărea și soarele.

Prognoza arată că temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în sudul, sud-estul și local în vestul țării și se va situa sub normal în restul teritoriului. Precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.