Fântânile de la Unirii vor fi inaugurate joi, 20 septembrie. Bulevardul pe care sunt fântânile va fi închis în seara acestei zile, de la ora 16 până spre miezul nopții. Spectacole de lumini și apă vor avea loc în fiecare weekend, când vremea va fi favorabilă.
UPDATE: Mai jos, în primul video din articol, vezi imagini de la inaugurarea fântânilor.
Fântânile vor avea patru regimuri de funcționare: de zi, de seară și de noapte, de luni până vineri, iar în weekend vor funcționa în regim de spectacol stradal.
Fântânile de la Unirii – cum vor arăta
Fântânile de la Unirii au fost refăcute în anul centenarului, iar jocurile de lumini vor reda adeseori combinația de culori din drapelul României – roșu, galben și albastru. Fântâna cea mare, adică cea aflată chiar în apropierea Parcului Unirii, are și ecrane pe care pot fi redate diverse videoclipuri sau pot fi realizate proiecții.
Au fost refăcuți și pereții laterali ai fântânilor, care acum includ ornamente și elemente arhitecturale. Au fost înlocuite total instalațiile, echipamentele, luminile, camerele tehnice, placările, mozaicurile.
Pe siteul oficial al celor care s-au ocupat de renovarea fântânilor, Apa Nova București, se menționează:
”Evenimentul Marii Uniri
La 100 de ani de la Marea Unire, românii se adună în piața cu nume istoric din capitală! Pe 20 septembrie sărbătorim centenarul cu acordurile magice ale Orchestrei Simfonice București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, pianistului Ștefan Doniga, în cadrul momentului coregrafic prezentat de Ana Vișan și Bogdan Iacob din cadrul “Gigi Căciuleanu Dance Company”. Împreună, ne prindem în hora aniversară din jurul fântânilor din Piața Unirii. Am pregătit un show fantastic cu lumini, prezentat de Monica Davidescu și Aurelian Temișan, precum și proiecții pe apă, dar și o coregrafie pregătită să rămână în istorie pentru încă un secol!”.
Programul evenimentul din această seară este următorul:
ora 20 – deschiderea evenimentului;
20:15 – concert ”Simfonia Apei” în interpretarea Orchestrei Simfonice București;
21:00 – trecerea de la scenă în zona spațiului de fântâni;
21:05 – spectacol de apă, lumini și proiecții în zona fântânilor.
Fântânile de la Unirii – toți ochii sunt pe fântâna centrală
Vedeta ansamblului de 17 piese este fântâna centrală (numită și Fântâna Unirea), a cărei refacere a fost susținută în întregime din fondurile companiei mai sus menționate. Ea include un mozaic nou, în fapt o reinterpretare a temei Marii Unirii. Arhitecții proiectului – consiliați de o serie de experți muzeografi – au integrat dansul horei în desenul noului mozaic.
Un video postat pe Youtube cu câteva luni înainte de marea inaugurare din 20 septembrie arată cam la ce ne putem aștepta:
Fântânile de la Unirii – cât a durat și cât a costat renovarea
Lucrările au durat relativ puțin, fiind începute în data de 8 mai și terminate, iată, după 4 luni și jumătate. Au fost renovate toate cele 17 fântâni, inclusiv Fântâna Unirea. Suma plătită de companie pentru lucrările de renovare este de 7 milioane de euro.
Fântâni frumoase din Europa
Fântânile de la Unirii ar putea fi un obiectiv turistic în plus pe harta Bucureștiului și s-ar putea număra printre cele mai frumoase fântâni de pe continent. Mai jos, am enumerat câteva fântâni urbane care merită vizitate atunci când călătoriți în câteva mari orașe ale Europei:
– Water Jet, Geneva, Elveția. Fântâna are o poveste captivantă. În secolul XX, populația Genevei a crescut foarte mult, iar nevoia de apă de asemenea. Așa că a fost construită o puternică stație hidraulică. Totul a mers conform planului, mai puțin într-o seară când muncitorii au părăsit stația, iar presiunea foarte mare a produs pagube uriașe. O valvă de siguranță a fost instalată pentru a diminua presiunea printr-un jet de apă, iar astfel a luat naștere această fântână.
– Fântânile Magice din Monjuic, Barcelona. Sunt opera unui faimos arhitect catalan, Carles Buigas. Fântânile au fost una dintre marile atracții ale Expoziției din 1929, din Barcelona.
– Fântâna Trevi este un monument de secol XVIII și una dintre marile atracții ale Romei. Construcția fântânii a durat mai bine de 30 de ani.
– Fântâna Trocadero se află în imediata vecinătate a Turnului Eiffel, în elegantul Arondisment 16 al Parisului. Fântâna a fost creată pentru Expoziția din 1878, dar aspectul său actual datează din 1937.
– Fântâna Moscheii Albastre este unul dintre locurile magice din Istanbul, Turcia. Moscheea este cunoscută și sub numele de Moscheea Sultanahmet Camii, fiind numită după sultanul Ahmet I, cel care a decis ridicarea lăcașului de cult.
– Barcelona apare de două ori în topul nostru, deoarece pe lângă Fântânile Magice, putem admira și minunata fântână din Plaça Espanya, construită pentru Expoziția din 1929, din Barcelona.
– orașul german Mannheim nu are o istorie foarte bogată, fiind vechi de mai puțin de jumătate de mileniu. Totuși, este un mare oraș universitar, iar centrul orașului este reprezentativ pentru stilul arhitectural Art Nouveau (vă puteți bucura de superbele linii ale acestui stil și în orașul românesc Oradea). În fața turnului de apă din Mannheim se află și o superbă fântână urbană.
– Wroclaw este un oraș polonez care nu se bucură de popularitatea Cracoviei sau Varșoviei, dar este o destinație care merită să fie descoperită. Una dintre marile atracții ale orașului celor o sută de poduri este Fântâna Multimedia. O altă fântână impresionată este cea din centrul istoric al orașului.
– În secolulul XVIII, Paris și Sankt Petersburg erau considerate adevărate perle ale Europei urbane, iar Madridul dorea și el un loc la această ”masă” a frumuseții arhitectonice. Așa a luat naștere și frumoasa Fântână Cibeles.
– Tivoli este la jumătate de oră de mers cu mașina de Roma, iar orășelul cu 50.000 de locuitori se bucură, printre altele, și de o celebră fântână urbană.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: