Elvețienii au construit cel mai lung tren din lume. Are 2 kilometri și se plimbă prin Alpi

cel mai lung tren din lume elveția
Foto: Planet First (Captură YouTube)

Elvețienii au construit cel mai lung tren de călători din lume pentru a sărbători 175 de ani de la construirea primei căi ferate din această țară, relatează CNN.

Trenul are o lungime de aproape 2 kilometri (1.906 metri), 100 de vagoane și 2.990 de tone. Trenul se plimbă pe un traseu de 25 de kilometri în Alpi, pe Linia Albula de la Preda la Alvaneu, în estul Elveției. Linia este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Trenul este compus din 25 de trenuri electrice Capricorn și este condus de 7 mecanici și 21 de tehnicieni ce comunică între ei în permanență. Viteza maximă atinsă de tren a fost de 35 de kilometri pe oră. Traseul de 25 de kilometri a fost parcurs într-o oră.

Software-ul și rețeaua de comunicații dintre mecanici au permis funcționarea armonioasă a celor 25 de trenuri. Orice nepotrivire la accelerația sau decelerația trenurilor ar fi produs forțe prea mari care ar fi acționat asupra șinelor, punându-i în pericol pe călători.

Cel mai lung tren din lume, pe o cale ferată din 1904

Linia Albula este celebră pentru curbele sale lungi și coborârile abrupte. Priveliștea, de asemenea, este spectaculoasă. În total, Linia Albula are 62 de kilometri și leagă orașul Thusis de celebra stațiune de lux St Moritz. Deși are 55 de poduri și 39 de tuneluri, linia de cale ferată a fost construită în doar 5 ani. A fost inaugurată în anul 1904.

Trenul lung de 2 kilometri a traversat Viaductul Landwasser și superbele curbe în ace de păr pentru care este cunoscută Linia Albula.

De-a lungul traseului de 25 de kilometri, trenul a coborât de la o altitudine de 1.788 de metri la Preda până la 999 metri la Alvaneu.

Evenimentul în care s-a doborât recordul mondial a fost organizat de Rhaetische Bahn, o companie de căi ferate din Elveția, și de Stadler, o companie constructoare de trenuri din aceeași țară.

Recordul precedent era deținut de Belgia, cu un tren lung de 1.732 de metri.

Te-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are un ar

Câți metri pătrați are un hectar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.