Efectul Firea. Un oraș de la munte vrea taxă pentru mașinile din București și Ilfov

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Primarul orașului Comarnic, Sorin Popa, spune că se gândește la o soluție de reducere a poluării în localitatea pe care o păstorește și propune introducerea unei taxe pentru autoturismele înmatriculate în București și Ilfov.

Potrivit Ph-online.ro, primarul spune că din cauza blocajelor în circulație, locuitorii din Comarnic au ajuns să respire doar gaze de eșapament.

Primarul Popa mai spune că se va consulta cu specialiștii și consilierii locali și dacă se poate va urma exemplul primarului Capitalei, Gabriela Firea.

„Pe noi ne poluează la fel de mult ca și în București, pentru că stau mașinile cu orele pe raza orașului Comarnic. Vom face și noi o hotărâre de consiliu, că este ușor de făcut, prin care să impunem viniete pentru cei din București și Ilfov. Așa aducem și noi niște bani la buget”, a declarat primarul orașului Comarnic, pentru Ph-online.ro.

Într-o intervenție la Digi24, primarul Sorin Popa a revenit cu precizări și a spus că nu poate pune o taxă pe drumul care traversează Comarnicul, pentru că aparține de de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar va căuta soluții pentru a rezolva problema poluării orașului din cauza traficului de mașini.

Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietelor în Capitală ar urma să fie votat în Consiliul General după ce va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile. Vinieta ar urma să poată fi achiziționată prin SMS sau de la benzinării, iar întreaga arie ar urma să fie monitorizată prin sisteme video.

Între orele 7:00 și 22:00, pe mai multe artere din centrul Capitalei nu vor mai avea acces autoturismele sub norma de poluare EURO 3. De asemenea, potrivit proiectului prezentat de primarul Gabriela Firea, la intrarea în Capitală, autovehiculele care nu sunt înmatriculate în Ilfov și București trebuie să plătească o vinietă înainte de a intra în Capitală. Aceasta a fost denumită Oxigen B și va costa 10 lei pe zi sau 1.900 de lei pe an.

De la aceste măsuri vor fi exceptate câteva categorii de automobile precum cele de intervenție ale pompierilor, primăriei, ambulanțe sau ale poliției. Dar și automobilele folosite de Patriarhia Ortodoxă.

Proiectul promovat de Gabriela Firea este criticat de opoziție.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.