Firea vrea să scutească mașinile Patriarhiei de taxa pentru un aer mai curat

patriarhul daniel cetățean de onoare bucurești
Foto: Pagina de Facebook Gabriela Firea / Patriarhia Română

Gabriela Firea vrea să scutească toate mașinile Patriarhiei Române de plata taxei pe care vehiculele care poluează (cele non-euro, Euro 1, Euro 2 și Euro 3) vor fi obligate să o plătească în București începând de la 1 ianuarie 2020.

Primăria Municipiului București a lansat în dezbatere publică proiectul menit să aducă îmbunătățiri calității aerului din capitală. Proiectul se va afla în dezbatere timp de 30 de zile și poate fi consultat pe site-ul primăriei.

De exemplu, pentru mașinile Euro 3 înmatriculate în București și Ilfov, prețul unei viniete electronice de tip Oxigen-C, care oferă acces în centrul capitalei, este de 75 de lei pentru o lună, 500 de lei pentru 6 luni și 900 de lei pentru un an.

Însă mai multe categorii de autovehicule vor fi exceptate de la plata acestei taxe, printre ele numărându-se și mașinile ce aparțin Patriarhiei Române.

Pe lista mașinilor „iertate” de plata taxei se află și cele ale poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, ANAF, ambulanță, Ministerului Apărării Naționale, SRI, SPP, STS, SIE, ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, Societății de Transport București, precum și mașinile de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public.

Proiectul prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul orar 7.00 – 22.00, în centrul orașului, astfel:

a) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum și pentru autovehicule electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricții

b) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (C de la Centru – n.r.).

c) Pentru autovehicule înmatriculate în afara municipiului București și a județului Ilfov, cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-B (B de la București – n.r.).

d) Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în intervalul menționat.

Zona centrală la care face referire proiectul se numește ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului), și este delimitată de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Str. Izvor – Str. B.P.Hașdeu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei, inclusiv limitele acestui perimetru.

Un alt articol al proiectului prevede că:

a) Autovehiculele cu masa totală autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului București și a județului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor putea circula în Municipiul București, mai puțin în perimetrul ZACA, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 7.00 – 22.00, numai în urma achiziționării vinietei electronice Oxigen-B.

b) Autovehiculele cu masa totală autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului București și a județului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 și Euro 6, precum și cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul București, numai în urma achiziționării vinietei electronice de tip Oxigen-B.

Pentru mașinile Euro 3 înmatriculate în București și Ilfov, prețul unei viniete electronice de tip Oxigen-C este de:

– 75 de lei pentru o lună
– 500 de lei pentru 6 luni
– 900 de lei pentru un an

Pentru mașinile înmatriculate în afara municipiului București și a județului Ilfov, prețul unei viniete electronice de tip Oxigen-B este de:

– 10 lei pentru o zi
– 200 de lei pentru o lună
– 1.100 de lei pentru 6 luni
– 1.900 de lei pentru un an