Declarații rasiste ale primarului Iașului: „O să vină peste noi națiuni coborâte din copac”

Mihai Chirica Sursa foto: Captură Youtube
Mihai Chirica Sursa foto: Captură Youtube

Directorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, a anunţat, vineri seara, că s-a autosesizat după declarații rasiste făcute de primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Acesta a spus într-un interviu pentru o publicație locală că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac”.

„Resursa principală a unui stat care se dorește a fi longeviv este educația. Nu se investește în educație, putem spune <<La revedere!>>. Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și or să ne cucerească și o să ne devină și șefi.

Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez, că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi, și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație”, a declarat Mihai Chirica.

În urmă cu două săptămâni, primarul Iașului a mai ieșit în evidență cu o declarație deplasată. În cadrul unei analize sociale dezamăgitoare, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a făcut câteva aserțiuni defăimătoare la adresa românilor care iau calea străinătății.

Chirica a vorbit de scalvia modernă în care par să se zbată românii din medii mai puțin favorizate care iau calea Diasporei.

„S-a decimat satul românesc, tânăra generație nu a venit la oraș, tânăra generație, din păcate, a părăsit țara și acum îi vezi cum fetele tinere și frumoase multe dintre ele au ajuns să se prostitueze și vedeți cum știrile se umplu cu români peste tot. Băieții, săracii, muncesc pe te miri ce că nu-l plătesc ca pe un italian sau ca pe un englez sau ca pe un neamț sau ca pe un francez”, a declarat edilul celui mai important oraș din Moldova.

Apoi, primarul s-a apărat spunând că declarația a fost luată din context de către adversarii săi politici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.