Decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga: Rusia trebuie să suspende imediat invadarea Ucrainei

explozie kiev
Explozie în Kiev. Foto: Președinția Ucrainei

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga.

CIJ mai arată că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a subliniat Joan Donoghue în cursul audierii, potrivit Agerpres.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat într-un mesaj pe Twitter sentința Curții de la Haga și cere Rusiei să se supună „imediat” deciziei instanței, pentru a evita o și mai mare izolare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.