Curățarea și întreținerea corectă a unui aparat foto

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/p8kaVRe4edM

Oricât de rezistent ar părea, orice aparat foto este un dispozitiv sensibil, care are nevoie de multă atenție în ceea ce privește întreținerea. Praful și umiditatea sunt principalii factori care pot afecta buna funcționare a unui aparat foto, la fel și cea mai mică neatenție în efectuarea operațiunilor de curățare.

Dacă vrei să prelungești cât mai mult viața aparatului foto și să obții de fiecare dată imagini de cea mai bună calitate, trebuie să ții cont de câteva reguli importante. Iată care sunt acestea!

Îndepărtează periodic praful

Praful este prezent oriunde în atmosferă, iar partea proastă este că se depune în scurt timp pe orice obiecte. Aparatele foto nu fac excepție, iar problema devine și mai gravă dacă praful ajunge în interiorul acestora.

Pentru a evita o astfel de situație, aparatul se curăță periodic de praf, de preferat la interval de 7-10 zile.

De asemenea, ori de câte ori dorești să faci o curățare mai amănunțită a aparatului de fotografiat, trebuie să începi de fiecare dată cu îndepărtarea firelor de praf. Astfel, eviți ca particulele microscopice de praf de pe suprafața aparatului să ajungă în interior, pe componentele optice și alte piese mult mai sensibile.

Folosește materiale cât mai fine

Ideal ar fi ca în timpul procesului de curățare, materialele folosite să intre cât mai puțin în contact cu componentele și accesoriile pentru aparatele foto, care se pot deteriora ușor.

Astfel, pentru curățarea exterioară a aparatului, îți recomandăm să folosești o lavetă fină din microfibră. Aceasta îndepărtează eficient praful și chiar mici pete apărute pe carcasa aparatului foto fără a lăsa scame. Dacă există pete care nu dispar după ce folosești o astfel de lavetă, nu insista asupra lor și în nici un caz nu folosi alcool sau alți solvenți pentru a le îndepărta.

Pentru curățarea zonelor mai greu accesibile, dar și a lentilelor și altor componente interioare, cel mai potrivit instrument este o perie din păr sintetic foarte fin. Evită totuși să o folosești pentru a curăța lamelele obturatorului și senzorul – componente extrem de sensibile, care pot fi deteriorate la cea mai mică atingere.

O altă metodă eficientă pentru îndepărtarea prafului constă în folosirea unei pompe de aer. Cu ajutorul său, poți curăța eficient și cele două componente amintite mai sus.

Păstrează aparatul în husă când nu îl folosești

Atunci când nu îl folosești, aparatul foto trebuie să fie cât mai bine protejat de toți factorii care i-ar putea afecta buna funcționare. Husa special adaptată fiecărui model de aparat asigură cea mai bună protecție, de aceea un astfel de accesoriu nu trebuie să-ți lipsească din dotare.

După fiecare utilizare, aparatul se curăță cu laveta de microfibră pentru a îndepărta urmele de praf și se pune în husă. Aceasta trebuie depozitată într-un loc uscat, ferit de căldură și lumină excesivă.

În cazul în care nu vei mai folosi aparatul  o perioadă îndelungată, trebuie să îi scoți acumulatorii și să îi depozitezi într-un loc răcoros și uscat. În acest mod, eviți riscul ca aceștia să se scurgă în interiorul aparatului foto.

De asemenea, este recomandat să scoți aparatul din husă și să-l pornești o dată pe lună, declanșând de câteva ori obturatorul.

În afară de praf și umezeală, aparatul foto trebuie protejat și de alți factori care îi pot deteriora anumite componente. Spre exemplu, schimbările bruște de temperatură pot duce la apariția condensului în interiorul aparatului. Cel mai adesea se întâmplă când intri sau ieși dintr-o clădire în care temperatura este cu câteva grade mai mare sau mai mică decât cea de afară. Dacă aparatul este în husă sau cel puțin într-o pungă de plastic, riscul apariției condensului este eliminat.

De asemenea, expunerea la câmpuri electromagnetice, lasere și alte surse puternice de lumină poate afecta senzorul de imagine al aparatului.

Prin urmare, sunt de evitat astfel de situații, dacă dorești să te bucuri de aparatul foto cât mai mult timp.