Cum să-ți faci un CV la standarde UE

FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Când ești în căutarea unui loc de muncă prima impresie pe care o lași angajatorului este foarte importantă. Iar fără o prezentare bună e posibil să nu ajungi în etapa următoare, la interviul cu angajatorul.

Cel mai bun model curriculum vitae angajare este cel Europass. Pe scurt, Europass reprezintă un set de cinci documente cu ajutorul cărora competențele și calificările cetățenilor europeni pot fi înțelese în mod clar și cu ușurință în Europa.

CV-ul Europass este cerut de foarte multe ori și de companiile din România, mai ales de multinaționale.

Acest format de CV te poate ajuta să scoți în evidență realizările tale cele mai importante, indiferent de job-urile pe care le cauți.

Cum se completează un CV Europass? În primul rând, foarte important de menționat este că nu trebuie să completezi toate câmpurile, mai ales cu informații care nu sunt relevante.

Pe lângă datele esențiale legate de experiența ta și educație sau datele personale, adaugă și o adresă de e-mail și pune un ID de Skype sau al oricărui alt sistem de video calling, pentru că există posibilitatea ca interviul să aibă loc online.

De asemenea, acest tip de CV îți dă posibilitatea să îl personalizezi pentru fiecare angajator în parte, prin alegerea opțiunii „Profilul personal” la câmpul „Tipul aplicației”. Descrierile din CV Europass ar trebui să aibă în jur de 100 de cuvinte, să fie sincere, fără exagerări.

Foarte important este să nu apelezi la clișee precum „capacitate de comunicare” sau „spirit de echipă” sau „orientat către rezultate”. Important este și ca, sub nicio formă, să nu te plângi de experiența pe are ai avut-o la job-urile precedente.

De asemenea, dacă CV-ul vă duce în etapa interviului, încearcă să dezvolți informațiile pe care le-ai trecut în prezentare. E important să fii sincer și să spui clar așteptările și cerințele pentru respectivul loc de muncă. De exemplu, în cazul în care ți se cere în timpul interviului, ai putea să stabilești concediul și să discuți despre zile libere.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.