Cum a salvat China, întâmplător, câteva zeci de mii de vieți

Foto: Pixabay

Măsurile drastice luate de China în timpul epidemiei de coronavirus au scăzut atât de mult nivelul poluării încât au fost salvate zeci de mii de vieți.

Potrivit lui Marshall Burke, profesor asistent la Universitatea Stanford, între 50.000 și 75.000 de decese premature provocate de poluare au fost deja evitate prin scăderea poluării aerului.

Cercetătorul spune că ”reducerea poluării aerului din China provocată de oprirea activității economice a salvat de 20 de ori mai multe vieți decât au fost pierdute din cauza virusului”, informează CNN.

Legătura dintre poluarea aerului și decesele premature este una dovedită științific. După o analiză de 30 de ani asupra a 652 de orașe din 24 de țări, cercetătorii au descoperit o legătură simplă: cu cât este mai intensă poluarea cu atât oamenii mor mai repede.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la particulele fine din aerul poluat.

Ministerul Mediului și Ecologiei din China a anunțat că numărul zilelor de aer curat din regiunea Hubei, cea mai afectată de epidemia de coronavirus, a crescut cu 21,5% în februarie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Și imaginile surprinse din satelit confirmă situația, concentrațiile de dioxid de azot – pentru care sunt responsabile în special automobilele și uzinele – au scăzut dramatic în ultimele săptămâni în China.

Cercetătorii americani au calculat că perioada de aer curat provocată de restricțiile impuse în timpul epidemiei de coronavirus va salva viețile a cel puțin 50.000 de persoane, în special copii și bătrâni.

”Asta înseamnă că pandemiile fac bine sănătății? Nu!”, a spus profesorul de la Universitatea Stanford, adăugând: ”Felul în care economiile noastre funcționează în absența unei pandemii vine, însă, la pachet cu numeroase costuri ascunse pentru sănătate”.

O situație similară se înregistrează și în România. Ministerul Mediului a anunțat ieri că bucureștenii ”respiră aer de munte”, după o scădere drastică a poluării aerului din Capitală din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în România.