CSM: Declarațiile de la mitingul PSD au afectat grav independența justiției

liviu dragnea miting psd familia tradițională
Foto: Liviu Dragnea Facebook

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în ședință să apere independența sistemului judiciar considerând că au fost făcute mai multe atacuri recente.

„Discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice ‘Stop abuzurilor din justiţie’ din data de 09.06.2018, au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar”, scrie într-un comunicat transmis joi de CSM.

În comunicat se mai fac referiri și la o emisiune în care Liviu Dragnea a spus că plângerea penală împotriva premierului Dăncilă este „o demență” și nu crede că „există vreun procuror care să riște atât de mult” pentru acest demers care ar fi „o comandă de la Iohannis, fără niciun dubiu”.

„Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Adică nu întâmplător a fost pus imediat Horodniceanu (Daniel Horodniceanu, n.r.) să gestioneze interimar la DIICOT, pentru că nu era obligatoriu să-l pună tot pe el. Aia a fost făcută coordonat. <<Te mai ţinem, fă ceva cu aia>>. Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă.

Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă niciun fel de raţiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă otrăvită, sunt alţii care nu vor să mai participe la aceste execuţii şi abuzuri, şi sunt alţii care ori de frică, ori că aşa simt ei, rămân acolo ca amazoanele până când moare şi ultimul din statul paralel.

Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt destui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună”, a declarat Liviu Dragnea la emisiunea de la Antena 3.

CSM consideră că „afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii mai transmite că asigură societatea româneacă de faptul că magistratura își exercită atribuțiile conform standardelor constituționale și face apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, în vederea garantării respectării principiilor separației și al echilibrului între puterile statului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.