Coronavirusul rezistă până la 4 zile în straturile interne ale măștilor de protecție

coronavirus mască
Foto: vperemencom / pixabay.com

Coronavirusul rezistă în măștile chirurgicale chiar și 4 zile, a anunțat Institutul Superior de Sănătate din Italia în ultimul său raport, potrivit publicației newnotizie.it.

În raport este prezentat un tabel în care este specificată durata de viață a virusului SARS-CoV-2 pe diverse părți ale unei măști de protecție.

Astfel, în ceea ce privește țesătura externă, pe aceasta au fost detectate particule virale de SARS-CoV-2 capabile de infectarea unei persoane și după 24 de ore de la contactul acestora cu suprafața.

În ceea ce privește stratul interior al măștilor chirurgicale, particulele de coronavirus au fost detectate aici chiar și la 4 zile după contact.

Aceste date rezultă din literatura științifică, însă medicul epidemiolog Paolo D’Ancona a declarat că situația poate fi diferită în viața reală, de la caz la caz, mai ales că virusul SARS-CoV-2 rezistă mai bine la temperaturi scăzute și în medii umede.

„Mai mult, faptul că supraviețuiesc nu înseamnă că particulele transmit boala: dacă există puține particule virale, de fapt, încărcătura infecțioasă este mai mică. Din păcate, însă, nu se știe care este doza minimă ce poate infecta pe cineva, mai ales deoarece ea depinde și de sistemul imunitar al indivizilor. Prin urmare, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți”, a mai declarat medicul italian pentru sursa citată.

Cum trebuie folosite măștile de protecție

Iată care sunt recomandările Guvernului României în ceea ce privește folosirea măștilor de protecție pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus:

– măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinația cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

– înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).

– masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

– Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat. Este important de știut că masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).

– După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, iar apoi mâinile trebuie igienizate.

– Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

– În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu).

Foto: vperemencom / pixabay.com