Comisar DGA: „Un polițist a refuzat o mită de 80.000 de euro”

politia de frontiera
Poliția de frontieră. Foto: politiadefrontiera.ro

Un polițist de frontieră din Maramureș a refuzat o mită în valoare de 80.000 de euro, a declarat un comisar de la Direcția Generală Anticorupție, potrivit publicației locale directmm.ro.

„Aici, în Maramureș, am înregistrat cel mai mare caz de refuz de luare de mită, cel al unui polițist de frontieră care a refuzat suma de 80.000 de euro, oferită de o grupare infracțională”, a declarat Mariana Mirea, comisar de poliție la Direcția Generală Anticorupție, la o întâlnire informală cu presa.

Cazul a fost prezentat pe larg în urmă cu trei ani. Polițistului i s-a propus mită pentru a închide ochii la contrabanda cu țigări de la granița cu Ucraina. Omul legii a refuzat mita și a organizat un flagrant alături de colegii săi.

Pentru banii promiși, polițistul de frontieră ar fi trebuit să le comunice unor contrabandiști de țigări un interval de timp și o anumită zonă în care membrii rețelei puteau să introducă ilegal în România cantități importante de țigări.

În același an a mai fost un caz în care un polițist de frontieră a refuzat o mită de 22.000 de euro. Un cetățean sârb ar fi încercat să-i dea bani ca să-l lase să introducă în România țigări de contrabandă.

În schimbul banilor, polițistul ar fi trebuit să-i ofere sârbului date cu privire la locațiile în care sunt echipajele poliției de frontieră. Cetățeanul sârb a fost prins în flagrant delict chiar când încerca să-i dea mită poliţistului, el împreună cu alte două femei ajungând la audieri, la sediul DNA Timişoara.

Un șef de secție din Neamț a devenit cunoscut după ce a refuzat mită în mai multe rânduri. În 25 noiembrie 2016, agentul șef Toam Vleoangă a refuzat o mită de 3.000 de lei, ajutând la prinderea unui individ care făcea trafic ilegal de lemne. Și în anul 2011, șeful de post din localitatea Tupilați a refuzat o mită de 4.200 de lei, după ce a descoperit un bărbat care transporta jumătate de tonă de alcool netimbrat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.