Polițistul român care a refuzat o mită de 80.000 de euro

politia de frontiera
Poliția de frontieră. Foto: politiadefrontiera.ro

Unui poliţist de frontieră din Sighetu Marmaţiei i s-a oferit o mită de 80.000 de euro pentru a închide ochii la contrabanda cu țigări desfășurată la granița cu Ucraina. Omul a refuzat șpaga și a organizat un flagrant delict alături de colegii săi, care s-a încheiat cu arestarea contrabandiștilor.

Într-un interviu pentru gandul.info, polițistul care a ținut să își păstreze anonimatul a povestit că iarna trecută a fost sunat de o persoană cu accent ucrainean care i-a propus să îi ofere în fiecare zi în care lucra, timp de o lună, 5.000 de euro. Suma totală ajungea la 80.000 de euro.

„Nu am fost tentat niciun moment să accept banii promişi”, a spus bărbatul care este polițist de 24 de ani.

Pentru bani, omul legii trebuia să comunice unor contrabandişti de ţigări un interval de timp şi o anumită zonă în care membrii reţelei puteau să introducă ilegal în România cantităţi importante de ţigări.

„Bărbatul (S.M.) mi-a solicitat, în mod concret, să îi comunic un interval de timp şi o anumită zonă în care ar putea să introducă ilegal în România cantităţi importante de ţigări, cu complicitatea mai multor cetăţeni ucraineni, fără a fi depistat de către poliţiştii de frontieră”, a povestit polițistul.

Acesta și-a informat superiorii, iar polițiștii au decis să organizeze un flagrant delict.

„La 11 decembrie 2014, în cadrul activităţilor procedurale coordonate de procurorul de caz, m-am întâlnit din nou cu S.M. care mi-a remis, cu titlu de avans, suma de 2.000 euro – suma care a fost depusa la dosarul cauzei -, cerându-mi să le facilitez introducerea din Ucraina în România, peste frontiera verde, a unei cantităţi de ţigări, activitate preconizată a se derula în data de 12 decembrie 2014”, a explicat polițistul.

Spor salarial pentru merite deosebite

A doua zi, totul a mers prost pentru contrabandiști deoarece oamenii legii i-au prins chiar în timp ce încercau să introducă în țară peste 25.000 de pachete de țigări de diferite mărci. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, calculat de către organele fiscale, ar fi fost de 306.762 lei.

„Prin faptul că am reuşit să duc acest caz la bun sfârşit, reuşind astfel, alături de colegi, să anihilăm o importantă reţea de contrabandişti, am realizat o încununare a unei cariere de poliţist. Pot să spun astfel că soluţionarea acestui caz mi-a oferit o mare satisfacţie profesională. Totodată, în momentul de faţă sunt recompensat financiar de către Poliţia de Frontieră Română, printr-un spor salarial acordat pentru poliţiştii cu merite deosebite. Şi, poate ce e şi mai important pentru mine, sunt aprecierile şi felicitările pe care le primesc, aproape zilnic, de la familie şi colegi”, a mai povestit el pentru gandul.info.

„Mândria şi încrederea membrilor familiei mele, în special ale fiului meu, viitor poliţist de frontieră, mai ales după ce au aflat că eu sunt poliţistul care a refuzat 80.000 de euro, sunt recompensele cele mai valoroase pe care le puteam obţine”, a conchis polițistul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.